Във Ватикана вчера се състоя среща под надслов „Вяра и

...
Във Ватикана вчера се състоя среща под надслов „Вяра и
Коментари Харесай

На среща на високо ниво във Ватикана обсъдиха защита на окол...

Във Ватикана през вчерашния ден се състоя среща под надпис „ Вяра и просвета към COP26”, проведена от посолствата на Англия и Италия в Светия трон. Във величествена стая в сърцето на Апостолическия замък на Ватикана се събраха към 40 религиозни водачи, представляващи главните религии на света. Те подписаха общ зов, адресиран до тези, които ще договарят за бъдещето на околната среда в идна среща на върха на Организация на обединените народи в Глазгоу COP26.


Чрез общия зов светът се приканва да реализира допустимо най-скоро въглеродни излъчвания с нулева стойност, както и допустимо най-скоро да ограничи световното повишение на междинните температури до 1,5 градуса по Целзий над равнищата от преди индустриализацията. Също по този начин се приканват по-богатите страни да засилят дейностите си в региона на климата вкъщи и финансово да подкрепят уязвимите страни за справяне с изменението на климата. Религиозните водачи не на последно място приканват държавните управления да бъдат по-амбициозни при прекосяването към чиста сила и стабилно потребление на земята, с екологично чисти хранителни системи и отговорно финансиране.
Религиозните водачи също се ангажират с по-големи дейности в региона на климата, изключително в региона на образованието за грижа към околната среда, както и за избора на зелени вложения за своите религиозни общности.


„ Днешната среща, която събира доста култури и духовности в дух на приятелство, може единствено да ускори нашето схващане, че сме членове на едно човешко семейство “, съобщи папата. „ Всеки от нас има своите религиозни вярвания и духовни обичаи, само че никакви културни, политически или обществени граници, или бариери не ни пречат да бъдем дружно “.

Патриарх Вартоломей назова общия зов, подписан от религиозните водачи, „ мощен алегоричен жест, точно тъй като е по едно и също време резултат от разговора и апел за продължение на този диалог”.
„ Бъдещите генерации в никакъв случай няма да ни простят, в случай че пропуснем опцията да защитим общия ни дом. Наследили сме градина: не би трябвало да оставяме пустиня на децата си. Всички ние се нуждаем от този разговор, с цел да поддържаме околната среда, с цел да съжителстваме между тях като човешки същества и като част от Божието свещено човешко създание, а ние имаме потребност от него, с цел да можем просто да дишаме и да се обичаме “, съобщи Негово Всесветейшество Патриарх Вартоломей.

Документът е подписан от представителите на Римокатолическата Църква, Православната Църква, протестантските деноминации, сунитите и шиитите мюсюлмани; юдеите (евреите); индусите; сикхите; будистите; даоистите, както и представителите на зороастризма, конфуцианството и джайнизма.

Вселенският Патриарх Вартоломей дойде на 3 октомври 2021 в Рим. На 4 октомври 2021 той се срещна с Папа Франциск във Ватикана. Както отбелязва организация Ватиканнюз, папата има тесни връзки на другарство и съдействие с Патриарх Вартоломей. По време на срещата двамата са споделили и загрижеността си за околната среда и мигрантите.

Във Ватикана Вселенският Патриарх с изключение на с Негово Светейшество Папа Франциск, ще се срещне и с Архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби, с който подписа неотдавна оповестеното взаимно изказване за околната среда. Той също по този начин ще взе участие в редица други публични мероприятия. Патриаршеското посещаване в Рим ще приключи в петък на 8 октомври 2021 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР