Във Вашингтон се провеждат разговори на Г-20, но присъствието на

...
Във Вашингтон се провеждат разговори на Г-20, но присъствието на
Коментари Харесай

Започна срещата на Г-20, ще спъне ли Русия големите решения

Във Вашингтон се организират диалози на Г-20, само че наличието на Русия в клуба прави малко евентуално постигането на консенсус макар множеството рецесии, пред които е изправен светът.

Финансовите министри и централните банкери от Групата на 20-те най-големи стопански системи се събраха в столицата на Съединени американски щати по време на годишните срещи на МВФ и Световната банка, които бяха съсредоточени върху войната на Русия в Украйна, възходящата инфлация и климатичната рецесия, предават от БГНЕС.

Малко евентуално бе обаче Г-20 да реализира единодушие по доста въпроси, като сега групата е изправена пред напрежение сред Саудитска Арабия и Съединени американски щати по отношение на намаляването на добива на нефт от ОПЕК+, за което Вашингтон се притеснява, че ще подхрани в допълнение инфлацията.

Въпреки различията западните представители обявиха, че Г-20 остава потребен конгрес.

" Дори да има разнообразни отзиви - в това число такива, които не споделяте, а някои даже не разбирате - това въпреки всичко е добър конгрес за диалог ", съобщи немският министър на финансите Кристиан Линднер. " По-добре е да има конгрес, на който да се приказва, в сравнение с да няма подобен ", сподели той пред кореспонденти.

Очаква се обаче срещата на Г-20 да завърши без взаимно официално съобщение, както при предходните си срещи, управлявани от Индонезия тази година. Пресконференцията е планувана за по-късно довечера.

" Бихме могли да създадем официално съобщение, в което да не се загатва войната в Украйна, само че не желаеме официално съобщение, което да замита нещата под килима ", съобщи за Агенция Франс Прес източник, непосредствен до полемиките.

Докато западните страни постановат невиждани наказания на Русия, други страни поддържат стопански връзки с Москва, като Индия и Китай усилват покупките си на съветски нефт.

Сега Групата на седемте богати демокрации се стреми да ограничи цените на съветския експорт на недопечен нефт - ход, целящ да лиши страната от главен източник на финансиране на военните ѝ старания.

В сряда Г-7, в която влизат Англия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединени американски щати, съобщи, че е постигнала " забележителен прогрес " по основни елементи от предлагането си, като означи, че е включила Австралия към обединението си.

Ключово предизвикателство за предлагането е приемането на необятно международно утвърждение за ограничение на цените.

Ръководената от Саудитска Арабия група на експортьорите на нефт ОПЕК разгневи Съединените щати, като се съгласи на фрапантно понижаване на добива дружно с Русия и други съдружници, което може да докара до още по-голямо повишаване на цените на силата. Вашингтон упрекна ОПЕК+, че се съюзява с Москва, а в сряда президентът Джо Байдън заплаши с " последици " за Саудитска Арабия. В свое изказване саудитското външно министерство отхвърли решението да е " политически стимулирано против Съединени американски щати " и изрази " цялостното си отменяне на тези изказвания, които не се основават на обстоятелства ". Но представителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби отговори, че Рияд е знаел, че понижението " ще усили съветските доходи и ще притъпи успеваемостта на глобите. Това е неверна посока. "

Източникът, непосредствен до полемиките в Г-20, съобщи, че западните страни са обяснили на срещата, че са " разочаровани " и че това опонира на ползите на Саудитска Арабия, " тъй като рискът за тях е, че ще провокират криза ".

По време на вечерята в сряда Г-20 разиска и положението на международната стопанска система и дълга. Днес те разговаряха за финансовия бранш, регулирането на криптовалутите, световния най-малък налог за корпорациите и по какъв начин да се изпълнят уговорките в региона на финансирането на климата, сподели източникът.

Напрежението в границите на Г-20 идва в миг, когато водачите би трябвало да се срещнат на среща на върха в Бали, Индонезия, идващия месец, на която Байдън може да показа едно място с съветския президент Владимир Путин и различен противник, китайския водач Си Дзинпин.

Липсата на консенсус в границите на групата идва и преди срещата на върха на Организация на обединените нации за климата COP27 в Египет през ноември.

Управляващият шеф на МВФ Кристалина Георгиева съобщи в сряда, че светът би трябвало да влага до 6 трилиона $ годишно, в случай че желае да реализира задачата на Парижкото съглашение за реализиране на нулеви чисти въглеродни излъчвания до 2050 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР