Във ваксинационните пунктове в страната не са разпределени количества от

...
Във ваксинационните пунктове в страната не са разпределени количества от
Коментари Харесай

Ваксинирането със записан час засега ще е или с каквото има, или трябва да се чака

Във имунизационните пунктове в страната не са разпределени количества от иРНК имунизациите (на производителите " Пфайзер " / " БиоНТех " и " Модерна " ) за записалите се през. Следователно, искащите да бъдат имунизирани против COVID-19 с подобен препарат, въпреки и да имат непокътнат час, би трябвало или получат от аденовирусната ваксина (одобрената в Европейския съюз е на " АстраЗенека " /Оксфорд), или да изчакат незнайно тъкмо какъв брой да има наличия.

Това стана известно от брифинг на зам.-министъра на опазването на здравето Жени Начева във връзка утрешното начало на имунизиране на хора, вписани онлайн. По думите ѝ до края на март, когато към този момент е и последната допустима дата за записване на час, са регистрирани към 70 хиляди души. Тя не уточни съответно какво е разпределението по отношение на вариантите за избор в електронната система благоприятни условия: иРНК, аденовирусна и нямам желания.

" Има огромен брой хора, които не са показали желания, има хора, които са показали единия тип ваксина, може би има превес на искащите за иРНК ваксина ", сподели Жени Начева.

Както " Дневник " писа, въпреки и електронният указател да дава опция да се избират час, място и тип ваксина, то. Във имунизационните пунктове през идващите дни ще се предлага единствено от имунизацията на " АстраЗенека ".

Как да се постъпи

Жени Начева още веднъж напомни, че избор на ваксина би трябвало да се прави единствено след съвет на доктор, както и че всички утвърдени ваксини против COVID-19 защищават от тежко разболяване. Ако въпреки всичко решението е за иРНК ваксина, то записаните в електронния указател за такава, би трябвало да изчакат. Не стана ясно обаче какъв брой време, както и дали първите записани са с приоритет пред идващите искащи в системата за препаратите на " Пфайзер " / " БиоНТех " и " Модерна ".

" Хората показват желания, само че това не значи, че в деня, в който се слага имунизацията, ще има налични тези дози ваксини. Правото да се изчака за иРНК ваксина, не е анулирано, т.е., когато има налични иРНК ваксини, ще могат да получат дози ", сподели Жени Начева. Тя твърди, че отбелязалите желание за иРНК ваксини през идващите дни са известени, че такива към този момент няма.

В понеделник в България бяха доставени 21 600 дози от имунизацията на " Пфайзер " / " БиоНТех ", само че по думите на зам.-министъра на опазването на здравето флаконите не престават да се пазят за изборната администрация. Причината е, че срокът сред двете дози от този препарат е най-кратък (21 дни) и се счита, че по този начин членовете на комисиите ще бъдат предпазени от разболяване от COVID-19 в деня на вота.

" До през днешния ден в това число постъпваха описи за лица, които следва да бъдат обхванати за изборния развой ", разгласи Жени Начева.

И още организация

По думите на Жени Начева, е направена организация, в случай че някой се откаже от часа си за имунизиране (това може да бъде направено през електронния регистър) или не се яви, да бъдат включени хора от предпочитаните групи (напр. медицински лица, преподаватели, които в следствие са се решили за ваксиниране) или такива, които са декларирали предпочитание, само че не онлайн.

Зам.-министърът на опазването на здравето изясни още, че имунизациите против COVID-19 се разпределят по отношение на броя на хората, които са декларирали предпочитание да им бъде сложена инжекция, а не на равни количества по области. Тоест: следва се принцип, че където има повече искащи, се разпределят и повече флакони.

" Молим всички за схващане, приемливост и връзка, тъй че, в случай че зародят проблеми, да ги решаваме навреме ", сподели Жени Начева, с признанието, че началата са постоянно придружени от проблеми.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР