Във футбола има много различни истории. В Италия обаче винаги

...
Във футбола има много различни истории. В Италия обаче винаги
Коментари Харесай

Да убиеш звездата на отбора, а след това да фалираш клуба

Във футбола има доста разнообразни истории. В Италия обаче постоянно те са много по-интересни от другите страни. Такава е и обстановката с тима на ФК Торино. Отборът има най-трагичната история в италианския футбол отборът губи най-славния си тим в историята след самолетна злополука, при автомобилна злополука умира една от легендите на тима, а клубът и банкрутира. Тимът остава под сянката на гранда Ювентус и до ден сегашен е вторият тим на Торино, само че съгласно доста локални поданици отборът има повече почитатели от Ювентус в град Торино.

В две от обстановките е забъркан един човек и то в неприятната страна. Става въпрос за Атилио Ромеро. Той е огромен почитател на Торино, само че на връщане от дуела на Торино със Сампдория на 15 октомври 1967г. управлявания от него Фиат блъска двама играчи на Торино – Фабрицио Полети и Луиджи Мерони. Мерони умира при случая, откакто се удря и в друга кола. От тежките контузии един от най-големите любимци на почитателите умира. И до ден сегашен случаят остава в тайнственост. Според множеството версии двамата играчи са пресичали погрешно и Ромеро не е можел да ги избегне. Други версии упрекват Ромеро, че се е движел с доста висока скорост. В последна сметка Ромеро е разпитан обширно от полицията, а в последвалия развой е оневинен по обвиняване в непредумишлено ликвидиране, тъй като не е могъл да избегне двамата играчи. Мерони е считан за един от най-хубавите играчи на Торино минава в клуба през 1964г. и записва 103 мача и вкарва 22 гола преди нещастието. Вече и титуляр в националния тим, взе участие и на Мондиала през 1966г. Мерони се слави и като италианския Джордж Бест.

Смъртта на Мерони е втора огромна покруса за ФК Торино, който губи съвсем целия си тим прочут като Гранде Торино през 1949г. при самолетна злополука на хълма " Суперга " над Торино. Загиват всички в самолета, а тогава тимът е няколкократен първенец на Италия, а националния тим на Италия е построен напълно от играчи на отбора. До тогава Торино е пред Ювентус, само че по-късно градският противник става един от най-силният и сполучлив тим в Италия.


Мястото в Торино, където умира Мерони

Ромеро продължава живота си и стартира работа в пресцентъра на концерна – ФИАТ – главният спонсор на Ювентус. Освен това той стига до представител на притежателя на ФИАТ и президента на Ювентус Джани Аниели, което му печели още черни точки от почитателите на Торино.

През 2000г. напуща ФИАТ и получава предложение да стане президент на Торино. Начело на клуба е съвсем 5 години, само че на 9 август 2005г. отборът банкрутира. Ромеро се извинява на почитателите, само че клубът банкрутира.

За благополучие Торино бързо се съвзема и се завръща в Серия “А”.

Ромеро, който има съществени проблеми и с правораздаването поради пране на пари се отдръпва от сцената и сега.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР