Вътрешното разследване, водено от австрийското финансово министерство срещу бившия канцлер

...
Вътрешното разследване, водено от австрийското финансово министерство срещу бившия канцлер
Коментари Харесай

Пари, агенции, проучвания. Какво откри разследването срещу Себастиан Курц

Вътрешното следствие, водено от австрийското финансово министерство против някогашния канцлер на страната Себастиан Курц, е разкрило редица нередности.

Това стана ясно в петък след публично известие от ведомството, съобшава ДПА.

По време на осъществения досега одит са открити заплащания към социологическа организация за повече от 120 хиляди евро, заяви министерството.

Новият финансов министър Магнус Брунер приказва за "структурен неуспех ". Ръководителят на вътрешното следствие във финансовото ведомство Ханес Шу сподели, че картината не е изключително розова.

Съществуват съмнения, че манипулирани допитвания до публичното мнение са били финансирани с пари на данъкоплатците, с цел да проправят пътя на Курц към върха на неговата Австрийска национална партия и до канцлерския пост.

Допитването е било по поръчка на финансовото министерство и е било с цена от 35 хиляди евро. Но по неразбираеми аргументи са били преведени близо 156 хиляди евро, излиза наяве още от оповестената информация.

Бившият канцлер на Австрия Себастиан Курц през месец октомври тази година. Това се случи откакто прокуратурата в страната стартира следствие за корупция против него. Поводът бяха подозрения, че Курц е употребявал обществени средства, с цел да заплаща за позитивно медийно покритие. Още тогава беше оповестено, че става въпрос за „ запаси на финансовото министерство “, които са ориентирани за правене и издание на отчасти манипулирани изследвания на публичното мнение. Това се е случило в интервала 2016 – 2018 година

Това беше вторият мандат на Курц, който стартира през 2020 година Предишният му кабинет падна от власт, откакто обединението му с извънредно дясната Партия на свободата се разпадна поради.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР