Василев посочи, че преизпълнението на приходите в НОИ не е

...
Василев посочи, че преизпълнението на приходите в НОИ не е
Коментари Харесай

Василев е против добавки за Великден, ощетяват 75% от пенсионерите, НОИ няма 40 млн.

Василев уточни, че преизпълнението на приходите в Национален осигурителен институт не е 40 млн., колкото трябват за еднократните пенсионни добавки. Към края на февруари в Национален осигурителен институт има събрани с 6 млн. повече доходи над плануваното, а за март упованията са да станат най-вече 10 млн., а предлагането на обществената и бюджетната комисия в Народно събрание е парите да бъдат обезпечени посредством вътрешни разбърквания в Национален осигурителен институт, без да се пипа държавният бюджет.

" Към края на годината може да станат 40 млн., може и да не станат. Приемането на едно такова решение от Народното събрание слага под риск опцията да се създадат трайните нараствания, които са заложени в бюджета ", акцентира Асен Василев на брифинг в отговор на самодейността на двете парламентарни комисии. Той уточни, че добавките не са разчетени в бюджета на Национален осигурителен институт, а в него са заложени единствено нарастването на пенсиите от юли, само че " трайно и вечно, а не да се дават добавки един път на годината ". Според него великденските добавки в допълнение разделят пенсионерите. 

" Моят апел към Народното събрание да не се заиграваме с популизма, а да създадем това, което е вярно. Всичко друго е на ниска цена популизъм ", съобщи Василев.

" По-правилното е трайно да бъдат увеличени пенсиите на всички пенсионери по Швейцарското предписание, в сравнение с да се дават еднократни добавки. Това ще остави над 75% от българските пенсионери без добавки ", обърна внимание финансовият министър.

" Моето мнение е, че пенсиите би трябвало да се вдигнат на всички пенсионери, трайно, а не да се даде на 25% от тях като помощ еднократно " , изясни министърът. Според него също по този начин е незаслужено по отношение на пенсионерите, които получават с лев над линията на беднотия, която е 526 лева

" Ако не сме събрали тези 40 млн. повече, ще има недостиг в Национален осигурителен институт, не е планувано по какъв начин ще бъде затрупан. Ако средствата са насъбрани, няма да има проблем. Надяваме се да се натрупат, само че до момента в който не са обезпечени, няма по какъв начин сега да ги разходваме ", предизвести още министърът на финансите в оставка.

Той посочи, че при разновидността парите за Великден за най-бедните пенсионери да бъдат извадени от хазната, то тогава би трябвало да има актуализация на бюджета, само че предлагането на ГЕРБ и Движение за права и свободи не планува трансфер оттова.

Асен Василев оправда забавянето на евросредствата от втория транш по Плана за възобновяване и резистентност получи с нежеланието на Народното събрание да гласоподава избрани решения и законопроекти, измежду които решение е разпоредбите за избор на членове на антикорупционната комисия и картата за енергийния преход и законът за персоналния банкрут. " Топката е напълно в полето на Народното събрание, всичко е квалифицирано, просто би трябвало да влязат в залата и Народното събрание да ги одобри ", изясни Василев какво е належащо, с цел да се отключат заплащанията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР