Васил Божков предлагал по 10 хил. лв. на ден подкуп

...
Васил Божков предлагал по 10 хил. лв. на ден подкуп
Коментари Харесай

Прокуратурата: 7 обвинения са повдигнати срещу Васил Божков

Васил Божков предложил по 10 хиляди лева дневно рушвет на член на Комисията по хазарта. Това разкриха от прокуратурата пред медиите. Иззети са картини от сбирките на Васил Божков след осъществен обиск в дома му. Въпросните произведения имат белезите на движими културни полезности, стана ясно от думите на представителя на основния прокурор Сийка Милева.

Божков е управлявал Организирана незаконна група /ОПГ/ за изнудване, данъчни закононарушения, пране на пари, подкупи, за което има 7 обвинявания, прецизираха още от прокуратурата.

Васил Божков продължава да бъде в неопределеност. Според проверяващите обвиненият се намира в чужбина, а самият Божков съобщи, че се опасява да се завърне у нас.

Претърсвания и изземвания бяха извършени още в офиси на Божков, както и в Комисията по
хазарта, а от прокуратурата показаха, че следва покачване на още обвинявания. Претърсено е и едно казино, от където е конфискувана сумата от 400 000 лв.. С повдигнати обвинявания са общо 5 лица, само че 4 от тях също са в чужбина. Задържаните са общо 19 души. Сред обвняемите е и някогашен ръководител на Комисията по хазарта.

Според прокуратурата Божков е управлявал своята незаконна група на територията на цялата страна от 2014 година насам. От държавното обвиняване разполагат с доказателства за това, че обвиняемит е предложил 10 000 лв. дневно на длъжностно лице от Комисията по
хазарта, който да внася оферти за лишаване на лицензи на конкурентни сдружения. За това са известени Национална агенция за приходите, КПКОНПИ и министърът на финансите.

Наблюдаващият прокурор по делото Венцислав Фердинандов акцентира, че държавното обвиняване разполага и с данни, че част от сдруженията на предприемача не са разполагали с капитал и финансова обезпеченост, задоволителни да изплащат в цялостен размер облагите, планувани в лотарийните игри. Нещо повече - огромна част от лицата, които са били представяни за спечелили избрана сума от лотарийните игри, не са действително съществуващи, съгласно прокуратурата.

Според държавното обвиняване, благодарение на Комисията по
хазарта, Васил Божков е укрил налози в размер на над половин милиард лв..

" Липсва голямата сума от над половин милиард, която е коледната надбавка за всеки пенсионер за 10 години ", пресметна прокурор Милева.

" Прокуратурата е наясно против кого се изправя. Прокуратурата знае, че тази
хазартна империя разполага с извънредно огромни благоприятни условия ", безапелационна бе тя.

Това е най-мащабната интервенция досега, заключи вътрешният министър Младен Маринов. Всички правораздавателни органи работят в синхрон, бе неговата оценка.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР