Вашето мнение е важно за насУчаствайте в , за да

...
Вашето мнение е важно за насУчаствайте в , за да
Коментари Харесай

Властите започнаха проверка на ТЕЦ Брикел и тя спря да работи

Вашето мнение е значимо за нас
Участвайте в, с цел да подобрим нашия уебсайт. Отнема единствено 5 минути.

Топлоелектрическа централа “Брикел ” край Гълъбово е спряла да работи при започване на седмицата, районната екоинспекция в Стара Загора. Това се е случило в деня, в който управляващите са почнали инспекция свързваната с енергийния предприемач Христо Ковачки централа.

Проверката е почнала след в събота. Тогава поданици на Гълъбово разгласиха фотоси и видеоклипове, които демонстрират по какъв начин от централата се издига гъст черен дим. След това Министерството на околната среда и водите заяви, че е имало повреда в един от енергийните котли на централата.
 Този черен дим не замърсява съгласно управляващите  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Според известието на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора в централата е почнала инспекция в понеделник, два дни след повредата. В същия ден сдружението е уведомило екоинспекцията, че стопира работата на цялата апаратура. Във вторник, 25 октомври, всички действия са били спрени.

Топлоелектрическа централа “Брикел ” е уведомила управляващите, че възнамерява “основен ремонт ”.

В известието на екоинспекцията се показва още, че след 17 октомври нито един път не са регистрирани превишения на излъчванията на серен диоксид и на другите индикатори за качество на атмосферния въздух. Екоминистерството също заяви, че не е регистрирано нараснало замърсяване след повредата в събота, когато от централата се издигаше черен пушек.

Топлоелектрическа централа “Брикел ” е измежду най-старите въглищни централи в България. Граждани и природозащитници постоянно алармират, че тя замърсява въздуха. Институциите установяват нарушавания, само че все пак централата продължава да работи.

Екоинспекцията в Стара Загора заяви, че на централата са издадени 16 наказателни постановления. Не се показва за какъв интервал. На 10 октомври екоминистерството заяви, че на централата са издадени 7 акта за нарушавания на разрешителното. Сред тях е изпускане на неорганизирани излъчвания, т.е. димът излиза от цялата централа, освен от плануваните за задачата комини.

Разрешителното на Топлоелектрическа централа “Брикел ” беше възобновено от Изпълнителната организация по околна среда за последно през 2021 година, макар че в самия документ са изброени систематични нарушавания на централата. Тогава шеф на организацията беше Росица Карамфилова , която в този момент е длъжностен министър на околната среда.

През лятото държавното управление на Кирил Петков опита да затвори Топлоелектрическа централа “Брикел ” поради открито при инспекция замърсяване “в пъти над нормите ”. предварителното осъществяване на заповедта за затварянето на централата и сега тя продължава да работи.

Според някогашния министър на околната среда Борислав Сандов повода Топлоелектрическа централа “Брикел ” да бъде оставена да работи с години макар нарушаванията на екологичните правила е, че поради собствеността ѝ.

Бившият министър председател Кирил Петков изиска ДАНС да ревизира дали предприемача Христо Ковачки е обвързван с централата, само че досега не са оповестени резултатите от такава инспекция.

Формално Топлоелектрическа централа “Брикел ” не е благосъстоятелност на Ковачки. Собственик на централата е английския жител Рой Кенеди. Директорът ѝ Янилин Павлов оаче сподели, че на сдружението. Самият той на централата със служебните министри на енергетиката и на околната среда през септември.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР