Вашата мисия е не само отговорна, но рискова и опасна,

...
Вашата мисия е не само отговорна, но рискова и опасна,
Коментари Харесай

Каракачанов изпрати новия контингент в Афганистан

Вашата задача е освен виновна, само че рискова и рискова, тъй като се организира в един регион на света, в който всеки ден и всеки час ще бъдат предизвикателство. Убеден съм, че добитата подготовка и морална мотивация са задоволителни за задачата, която ще извършите. Опитът, който ще натрупате ще бъде потребен за бъдещата ви работа в редовете на Българската войска. Това сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов на тържествена гала по изпращането на 35-ия контингент на Въоръжените сили за присъединяване в задачата на НАТО „ Решителна поддръжка " в Афганистан.

Той уточни, че с изключение на главната задача по запазване на териториалната целокупност и независимостта на страната, Българската войска извършва и задачи зад граница по запазване на мира и гарантиране на реда и сигурността в редица райони на света. Министър Каракачанов подари на военнослужещите от 35-ия контингент икона на Св. Георги Победоносец и им пожела да изпълнят задачата с чест и най-важното да се завърнат всички живи и здрави на родна земя.

Командирът на 101-ви алпийски полк в Смолян полковник Димитър Кацаров връчи бойното знаме на контингента на неговия пълководец полковник Георги Маргитин. По време на церемонията бойните флагове на контингента и на алпийския полк бяха осветени от архимандрит Висарион, архиерейски наместник на Смолянската духовна околия, който отслужи и молебен за здраве на военнослужещите.

Заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Пламен Атанасов връчи документ за присъединяване в задачата на командира на 35-ия контингент полковник Георги Маргитин, който съобщи, че осъществяването на задача на хиляди километри от Родината, в условия на непрестанно изменяща се среда е огромно предизвикателство към военнослужещите от контингента. „ Като пълководец давам обещание да направя и невъзможното след шест месеца да се завърнем всички живи и здрави и с изпълнени задания ", съобщи още полковник Маргитин.

На ритуала по изпращането участваха още регионалният шеф на Смолян Недялко Славов, кметът на града Николай Мелемов, секретарят на президента на Република България по сигурност и защита Стефан Янев, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, представители на военнопатриотичните организации и жители.

Контингентът е в състав от 158 военнослужещи. Той включва народен детайл, рота за защита, екип от съветници и щабни офицери в щаба на задачата на НАТО. Национален пълководец на контингента е полковник Георги Маргитин, пълководец на ротата за защита е майор Стефан Димов, а помощник-национален пълководец – полковник Камен Иванов.

Международната задача на НАТО в Афганистан „ Решителна поддръжка " е фокусирана върху подготовката, подпомагането и даването на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимоотношение с афганистанското държавно управление, сътрудниците и другите интернационалните организации, ангажирани в района. Участието ни в задачата е според отговорностите на България като член на НАТО.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР