Ваш колега изпраща информация за проект, по който целият екип

...
Ваш колега изпраща информация за проект, по който целият екип
Коментари Харесай

Как да кажете на колегата, че е сгафил?

Ваш сътрудник изпраща информация за план, по който целият екип ще работи

Business female colleagues in an argument at office

Предстои да я обсъдите на заседание и да решите по какъв начин да действате. Забелязвате в нея неточност. Не незначителна детайлност, а голяма грешка, която заплашва да провали целия план.

Дали да я премълчите, като не е ваша работа да я поправяте?

Да си носи отговорност сътрудника. Да я забележи шефът, който би трябвало да е задоволително способен. Това са все подобаващи оправдания, за да се измъкнете.

Да, само че грешката може да коства на целия екип, включително и лично на вас, старания в неправилна посока и в последна сметка крах на плана. Следователно би трябвало да кажете неприятната вест на сътрудника си – че е сгафил.

Това наложително би трябвало да се случи преди съвещанието и на четири очи. И въпреки всичко не е елементарно, тъй като сътрудника ви може би ще оцени помощта ви, само че ще му стане неприятно.

Джанел Андерсън, специалист по връзка, поучава по какъв начин да проведете този диалог по-безболезнено. Има няколко изречения, които може да използвате, с цел да насочите сътрудника си в вярната посока, без да си навлечете неговия яд или засегнатост.

„ Може би да хвърлиш още един взор на ето това “ е положително начало

По този метод вие му показвате, че двамата си сътрудничите за реализиране на допустимо най-хубавия резултат.

Едновременно насочвате вниманието му към съответно нещо, което има потребност от доизглаждане. Така му позволявате самичък до открие и коригира грешката си, без да ви се постанова да го критикувате.

Ако ви попита за какво да хвърли още един взор, може да му кажете, че информацията ви се коства неточна. Ако е добър експерт, той ще я ревизира и преди съвещанието или на него ще каже за корекцията. Ако не го направи, а вие сте сигурни, че в действителност има неточност, сте изцяло свободни вие да я поправите обществено. Постъпихте като добър сътрудник и го предупредихте. Не бива да замитате гафа под килима, щом може да докара до крах за целия екип.

Възможно е сътрудника ви незабавно да види грешката и да ви благодари

Но без значение какъв брой уважителни сте, вие в действителност го критикувате. Човек постоянно приема отрицателната противоположна връзка като персонална атака срещу себе си и своята работа. Затова би трябвало бързо да смекчите рецензията и да се поставите в една група с сътрудника си. Може да кажете „ И на мен ми се е случвало “. Така звучите подкрепящо.

„ Това оказва помощ за слагането на вашия събеседник в не толкова уязвимо състояние, тъй като самите вие изглеждате не толкоз авторитетни. Един тип казвате: „ Позволи ми да ти оказа помощ да се поучиш от моите грешки “ – изяснява Андерсън. – Ако желаете да издигнете тази фраза до следващото равнище, предложете препоръки и техники, които сте употребявали, за да коригирате ваша неточност. “

Може да изберете и по-директен метод, с цел да кажете на някого, че е сбъркал. Ако разговаряте с по-неопитен или пък с задоволително близък колега, е добра фраза „ Това би трябвало да бъде поправено. Как мога да ти помогна? “ Така вие му посочвате какво да направи, оферирате му поддръжка и не го осъждате.

„ Когато обстановката стигне до точката, в която човек осъзнае грешката си и стартира да се държи отбранително, поучавам да забравите за всички персонални местоимения – акцентира Андерсън. – Когато премахнете от изказа си обвинителното „ ти “, пренасочвате вниманието върху работата, която трябва да бъде свършена, вместо върху персоналните неточности и дефекти на конкретния човек. “

Това в първото изречение. Във второто питате вашия колега как можете да му помогнете и даже наблягате на персоналното местоимение „ да ти помогна “. Независимо дали той ще одобри вашето предложение или ще разреши проблема самичък, няма да не помни за протегнатата ръка.

„ Общото сред трите изречения е, че с тях по едно и също време ще бъдете както общителни и другарски настроени, по този начин и целенасочени – подчертава Андерсен. – Те ви разрешават да кажете на вашия сътрудник „ Сгафил си “, без да звучите брутално и снизходително, само че и без да бягате от сложните истини, които човек в никакъв случай не желае да чуе.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР