ВАС оставя без разглеждане искането на Изправи се.БГ.“, представлявано от

...
ВАС оставя без разглеждане искането на Изправи се.БГ.“, представлявано от
Коментари Харесай

Демонтажът на паметника на Съветската армия може да продължи, ВАС...

ВАС оставя без разглеждане настояването на „ Изправи се.БГ. “, представлявано от Мая Манолова, Войслав Тодоров-в качеството му на общински консултант в Столичен общински съвет, Виктор Йочев и Георги Кадиев, в качеството им на жители на Република България, с което се оспорват дейности на длъжностни лица от Областна управа-София по разглобяване и нарязване и на бронзовите фигури.

 

Касационният състав на Върховен административен съд приема, че разпореждането на първоинстанционния съд е неприемливо, защото Сдружение „ Изправи се.БГ “ и физическите лица нямат юридически интерес от обжалването.

 

Върховен административен съд афишира, че производството по адм. дело № 11891/2023 година по разказа на Административен съд София-град би трябвало да бъде прекъснато.

 

" За да е налице юридически интерес е належащо този интерес да е директен, персонален и непосреден. Прекият интерес допуска със самата анулация на оспорения акт, в тази ситуация с прекратяването на дейностите да се предотврати настъпването на вреда в правната сфера на засегнатия. Интересът би трябвало да е персонален, което предпоставя, че физическите и юридически лица имат право на тъжба единствено в отбрана на свои субективни права, свободи и законни ползи. Правният интерес би трябвало да е непосреден, т.е. съответния акт или деяние да визира правната сфера на подалия настояването, като лишава, променя или лимитира права или незаконно основава отговорности за искателя или основава права на трето лице, които го повреждат ", се споделя в решението.

 

Демонтажът стартира в средата на декември.

 

Няколко дни след началото обаче Административният съд спря демонтирането паметника поради искане на Сдружение " Изправи се.БГ ", с водач Мая Манолова. Тогава съдът се мотивива, че не е показан административен акт, нито контракти, от които да излиза наяве какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, по какъв начин би трябвало да се съхраняват, ще се предприеме ли реституция на паметника и така нататък

 

Сега обаче това решение е " обезсилено " с нова наредба, издадена от Върховен административен съд.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР