Скокът несъмнено ще достигне до крайните потребители, въпрос на много

...
Скокът несъмнено ще достигне до крайните потребители, въпрос на много
Коментари Харесай

Анализатор: До една година кафето може да поскъпне с двуцифрен пр...

" Скокът безспорно ще доближи до крайните консуматори, въпрос на доста малко време е цената на кафето в заведенията и магазините да се качи, тъй като видяхме необикновено мощен растеж, изключително през април, както при по-евтиния вид - робуста, по този начин и при арабика. При робустата казусът е във Виетнам - рекордни и невиждани жеги, донесли изсъхнал интервал. Имаме спад както на производството, по този начин и на износа с 20%, а Виетнам е най-големият производител на робуста ", уточни анализаторът на интернационалните пазари Димитър Георгиев в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

 

Специалистът сигнализира, че има и недостиг на кафе - както на робуста, по този начин и на арабика.

" Този недостиг може да бъде обезщетен с повишение на цената - нещо, което видяхме. Кафето нарастна с 200% от началото на годината, това е необикновен растеж. България не е огромен потребител на кафе, у нас се употребяват към 2 милиарда чаши на година, което прави по 1 чаша кафе на възрастен гражданин. Поскъпването на кафето няма да бъде толкоз огромно, колкото на първичната суровина, още повече, че постоянно има ресурси, постоянно ще има и понижено ползване поради по-високата цена ", посочи специалистът.

 

Георгиев бе безапелационен, че до една година кафето може да нарастне с двуцифрен %.

 

" Най-оптимистичните прогнози са за нарастване от 10-15%. Един кг кафе от арабика, в случай че в този момент коства 50 лева, следващата година ще коства 60 лева Виждаме все по-сериозна " миграция ", българите от ден на ден употребяват вид арабика, който е по-скъп и с по-високо качество. Българинът все по-често си купува кафе на зърна, тъй като избира да си ги смели у дома, да усети прясно кафе. Капсулите също дават огромно многообразие като вкусови качества ", посочи анализаторът.

Той успокои потребителите, че цената на захарта остава постоянна.

 

" При захарта имаме огромен баланс, тъй като Бразилия, която е най-големият производител на захар в света, имаше неизмеримо добра година откъм произвеждане на захар. Имаше дъждове, които поддържаха насажденията от захарна тръстика, по-късно пристигна пък суша, която спомогна за прибирането на реколтата. Но пък при какаото обстановката е близка като тази с кафето - невиждани растежи на цената, изключително през април. Над 60% от международното произвеждане се дължи на две африкански страни - Кот д`Ивоар и Гана, където имаме разнообразни проблеми. На първо място са климатичните проблеми и по-високите температури ", добави Георгиев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР