Варненското село Чернево гласува днес на референдум срещу изграждането на

...
Варненското село Чернево гласува днес на референдум срещу изграждането на
Коментари Харесай

Във варненскоото село Чернево гласуват за или против депо за отпадъци

Варненското село Чернево гласоподава през днешния ден на референдум против построяването на хранилище за промишлени боклуци на девненския цех „ Солвей соди “. Местните хора се притесняват от замърсяване на въздуха, водата и почвата.

Гласуването стартира в 7 ч. сутринта. Право на избор имат към 1100 души. Въпросът, на който те би трябвало да отговорят, е: „ Подкрепяте ли локалните управляващи да не позволяват създаване на хранилище за неопасни боклуци в землището на Чернево “.

Депото е на територията на някогашна кариера. От „ Солвей соди “ изясняват, че там ще се складира единствено сгурия и пепел – боклук от изгарянето на въглища при индустриалната активност на Топлоелектрическа централа „ Девен “.

Според локалните при вятър, отпадъкът ще замърси село.

„ Депото е за неопасни боклуци и рекултивация, няма да има излъчвания на прахуляк, защото пепелината от Топлоелектрическа централа „ Девен “ идва авансово омокрена, третирана “, увери Иво Божидаров, шеф ръководство „ Безопасност, здраве, околна среда “ в „ Солвей соди “.

Хората обаче са обезпокоени, тъй като в комплексното позволение са планувани боклуци като акумулатори, живак, моторни масла.

„ Не можеш да стовариш 186 хиляди тона индустриални отпадъци на година, без да уведомиш популацията, над 2000 души живеят тук! “, отвърна Валентин Георгиев от инициативния комитет за осъществяване на референдума.

Съоръжението е минало всички процедури и има разрешителни от страната.

„ Долният изолиращ екран е една геомембрана от полимерен материал, която възпрепятсва навлизане на води в геоложката основа в резултат на дъждовалеж и снеготопене “, увери Тодор Колев, шеф на отдел „ Отпадъци “, Регионална инспекция за опазване на околната среда ВАРНА.

Дали резултатът от референдума ще бъде приет, зависи от съда, тъй като допитването се оспорва. Решението ще е ясно през септември.

Вижте повече във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР