Варненският апелативен съд изпраща отиващата си 2021 година с изцяло

...
Варненският апелативен съд изпраща отиващата си 2021 година с изцяло
Коментари Харесай

Апелативният съд във Варна изпраща 2021-ва с обновена съдебна зала и деловодства

Варненският апелативен съд изпраща отиващата си 2021 година с напълно ремонтирани правосъдна зала и пространства на деловодствата на Наказателното и Търговското отделения, оповестиха от пресслужбата на институцията.

Припомняме, че правосъдната институция разполага с една единствена зала, в която правораздават всички 8 правосъдни състава. Заради затихването на на диалозите за нова Съдебна палата във Варна, модернизирането на залата бе главен приоритет, само че Ковид пандемията забави осъществяването му. Средствата за ремонта бяха отпуснати целево от Висшия правосъден съвет. Проектът за изцяло възобновяване бе предпазен пред съвета още през 2019 година, а дейностите бяха планувани за 2020-та. Пандемичната конюнктура и неналичието на правосъдна почивка предходната година наложи отлагането им.

Основният ремонт на залата завърши в средата на септември и от този момент откритите правосъдни съвещания протичат в надалеч по-приветлива конюнктура. Извършени бяха цялостни строително-монтажни работи, сменени са вратите и мебелировката, сложени са нови дървени облицовки, бюро на правосъдния състав и секретаря, банки на страните. Продължаваме да използваме и бактерицидната дезинфекцираща лампа, с цел да опазим в оптималната степен здравето на участниците в правосъдните процеси.

Финалните линии бяха нанесени през последните седмици – с щори, допринасящи за уюта на помещението и с инсталирането на нова озвучителна и звукозаписна система. Подобряването на акустиката бе предизвикано от резултатите от плана " Гражданско наблюдаване на съда ", сбъднат от студенти от Варненския свободен университет и Икономически университет – Варна. Един от посочените от младежите проблеми бе точно неприятното озвучаване в правосъдната зала, което затрудняваше следенето на изявленията на страните при осъществяване на правосъдните процеси.

Освен за функционалността и интериора, погрижихме се и за духа на залата, почитайки историческата памет и приемствеността. Поставихме пана с два основни документа - указът на първия губернатор на Варна Павел Баумгартен, с който са назначени първите административни и правосъдни управляващи, и по този начин е сложено началото на правосъдното дело във Варненския правосъден регион. Второто пано припомня за отговорностите, които съдиите и правосъдните чиновници поемали с полагането на клетва, одобрена в Закона за устройството на съдилищата от 1899 година

Окръжният съд пък обнови коридора, водещ към правосъдните зали в Съдебната палата.

А чиновниците в деловодствата на Търговското и Наказателното отделения ще посрещнат 2022-ра с ново обзавеждане и боядисани пространства. В първите седмици на новата година чакаме ободряване и на Гражданското деловодство.   

Ръководството на Апелативния съд счита, че въпреки и в лимитирана като повърхност работна среда, екипът на съда може да бъде още по-удовлетворен и ефикасен, трудейки се в облагородено и ведро пространство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР