Varna24.bg Зам.-директорът на ДГ 40 Детски свят“ във варненският квартал

...
Varna24.bg Зам.-директорът на ДГ 40 Детски свят“ във варненският квартал
Коментари Харесай

Уникален метод на обучение представиха във варненска детска градина

Varna24.bg Зам.-директорът на ДГ 40 " Детски свят “ във варненският квартал " Владиславово "   Светлана Георгиева и Нели Велчева, преподавател в подготвителна група участваха в първата за страната взаимна самодейност на Професионална техническа гимназия и РУО, гр. Варна за STEM образование в нашата просветителна система.

На тази среща те показаха част от опитите, роботизираните играчки и пособия, които употребяват в ежедневната си работа с децата. STEM e акроним от първите букви на британските думи за просвета (science), технология (technology), инженерство (engineering) и математика (maths). Това е концепция за образование, която се стреми да въодушеви младежите да се развиват в областта на науката и технологиите.

" Звучи като стратегия за обучение на възпитаници и студенти, само че истината е, че колкото по-рано стартираме още от ДГ, толкоз е по-добре. И Вие, като родители, може да създавате лични планове, като се базирате на въпросите, които децата по този начин или другояче Ви задават. Вместо да се пробвате да им отговаряте, поканете детето дружно да наблюдавате, да експериментирате, да описвате, да изпробвате. Когато му оферирате план, е значимо да го мотивирате, и да се съобразите с неговия интерес и предпочитание за игра и опит. В множеството случаи децата реагират с ненаситност, само че в случай че забележите опозиция, не настоявайте. Малкият човек се интересува от неща, които му носят наслаждение, а не стрес и дискомфорт “ - показа госпожа Георгиева.

Учителите бяха удовлетворени от обстоятелството, че са съумели да споделят и обменят хрумвания с сътрудници и посетители  за разнообразни новаторски планове от детската градина, в която работят. Съветът на педагозите е във всекидневните си занимания с малчуганите да се стремите да включвате допустимо повече връзки сред обособените области на STEM. Защото е потвърдено, че към 50% от днешните първолаци ще избират да работят специалности точно в тези четири посоки. Във всеки план, който решите да осъществите, детето би трябвало да се предизвиква да взе участие и да си изяснява това, което вижда съгласно опциите и уменията, които има. Ролята Ви на възрастен също е значима. Вие не сте източник на познания, а наставник на детето, който му оказва помощ като го насочва с въпроси в процеса на откривателство. Задавайте повече открити въпроси, които търсят не толкоз повода, а насочват към процеса, към протичащото се, към разкриване на елементи, прилики и разлики. С такива въпроси Вие не търсите налични познания, а насърчавате детето да види и опознае по-добре това, което е пред очите му. На тези въпроси детето може да отговори и точно по този начин развивате и неговата убеденост, че може да се оправи със задачата.

Именно тези правила се стремят да съблюдават учителите в " Детски свят “, тъй като както заключи и госпожа Велчева:

" Да се учиш е елементарно като:

 Изследваш,

 Градиш,

 Решаваш,

 Анализираш,

 Експериментираш                  и

 Шарения

" Детски свят " Наблюдаваш, Обясняваш и Опознаваш!

Идеята на STEM образованието е не толкоз, че предлага нещо качествено ново като активност и игри, а в това, че предизвиква възрастните да основат среда, в която детето редовно е стимулирано да следи, опитва и открива. Целта ни като възрастни е да възпитаме персони, които имат натурален интерес към науката и са ориентирани към това да търсят свои решения и нововъведения, и за това ще ни е от изгода точно STEM образованието, обясниха от детското заведение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР