Varna24.bg Продължават изненадите от отминали времена при ремонта на Шишковата

...
Varna24.bg Продължават изненадите от отминали времена при ремонта на Шишковата
Коментари Харесай

Изненадите под Шишковата градинка нямат край! Вижте новата находка

Varna24.bg Продължават изненадите от отминали времена при ремонта на Шишковата градинка, научи Varna24.bg

Последната находка, а която се натъкнаха служащите на обекта е керамичен тръбопровод и път от османско време, показа пред кореспондент на медията главен асистент доктор Христо Кузов от Регионалният исторически музей. 

Той изясни, че дълбоките разкопки се вършат, защото по техни сведения под Шишковата градинка би трябвало да минава стена от античния Одесос. Такава досега обаче не е открита. Ето какво сподели още специалистът:

" Един път се подлъгахме, очакваше се да има стена от Одесос, излезе обаче, че не е по този начин. Всеки популяризира каква ли не информация. Понеже на този стадий няма какво тъкмо да се каже и се вършат догадки всевъзможни. Започнахме изследването за да открием късноантичната стена на Одесос, за която се предполагаше, че минава под Шишковата градинка. Повече от половин век, по-старото потомство археолози са предполагали, че е минавало отсам, само че в този момент при изследванията се оказа, че тази конструкция не е крепостната стена, а османски път. Той е доста добре положен, настилката му е от солидни камъни. Много е здрав. Това е заблудило сътрудниците, че може би е стена. Улицата по-късно е застроена, има керамичен тръбопровод положен и построени зидове върху него. Този османски път е от края на 18-и и началото на 19 век. Ползван е докъм средата на 19 век. Тогава е застроен, регулацията е била изменена. На този стадий вършим единствено сондажи и в случай че попаднем на археологическа конструкция, ще я разтеглим. Ако не попаднем, строителството си продължава ", сподели специалистът.

Относно информацията, тиражирана в обществените мрежи, че е открит динозавър при разкопките доктор Кузов съобщи:

" Аз не мисля, че един приблизително интелигентен човек може да го схване на съществено това нещо, само че тук се изсипаха тълпи от хора от града да търсят динозавъра. Това демонстрира статуса на нашето общество ".

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР