Varna24.bg Познатият с нестандартните си хрумвания варненец Росен Марков похапна

...
Varna24.bg Познатият с нестандартните си хрумвания варненец Росен Марков похапна
Коментари Харесай

Цветари протестираха във Варна, похапнаха и цветя. От Пазари: Направили сме допустимия компромис, за да не фалираме!

 Varna24.bg Познатият с ексцентричните си хрумвания варненец Росен Марков похапна цветя, гарнирани със сиренце, пред Община Варна. Демонстрацията бе във връзка митинг на търговците на цветя до Катедралата, които упорстват за по-ниски наеми след рецесията поради ковид, съобщи репортерна Varna24.bg .

" Не е обикновено наем за 4 квадрата на цветния пазар до Катедралата да е над 400 лева, колкото е наема на тристаен апартамент. Повечето павилиони са затворени, в почивните дни вършат по 40 лв. оборот сътрудниците. Виждали сте в Холандия по какъв начин изхвърлят с фадромите цветя. Няма абитурентски, няма сватби. Първата женитба, за която ни поръчаха цветя, е през септември месец. Това значи блокаж. Затова аз в този момент ще изям цветята, взел съм си и малско сиренце, да не ми присядат. Тази салатка не е шопска, а цветарска ", изясни Росен Марков.

Той добави, че персонално той поддържа настояванията на своите сътрудници, само че не желае понижаване на наема за своите търговски обекти за продажба на цветя, които са в гробищния парк. 

" Много фамилии се храним от този пазар. Наемите са високи, ва същото време няма обикновени условия. Нямаме тоалет, имаме мивка, която е социална. Ние плащаме водата за тази мивка, а тя се употребява от цялата сган на Варна. Отношението към нас е обидно с тези ограничаващи линии. Идват чиновници на " Пазари " и ритат вазите, тъй като сме минали ограничаващата линия. С 4 вази цветя няма по какъв начин да изкарам парите за наема. Затворени сме по заповед на министъра на опазването на здравето и трябваше да напуснем от 13 март. Изхвърлихме маса цветя за стотици левове. Това никой не ни го компенсира. Ние не продаваме краставици и домати, не можем да си консервираме цветята. Няма ка да осъществяваме тези наеми, при изискване, че сме били затворени. Другият проблем с изключение на наемите, е че два месеца не сме работили, а всички имаме да плащаме ток. Електромерите ни се регистрират без наше познание ", показа Елена Йовчева, търговец на цветя на пазара до Катедралата.   

Според шефът на Оперативна програма " Пазари ", Недко Радев, компанията е направила допустимите взаимни отстъпки и е понижила наемите на своите наематели с 30% за юни и юли, като за неработещите обекти по борсите наем не е бил заплащан във времето, когато те са били затворени. 

" По принцип дали имат обороти или нямат не е несъмнено. Аз имам взор върху нещата. Намалели са малко оборотите, само че последователно ще се нормализират нещата. Издал съм заповед, съгласувана с Община Варна, съгласно която за юни и юли всички наематели на " Пазари ", освен тези на цветята, ще заплащат 30% по-ниски наеми. Ние им даваме глътка въздух, да влязат малко в час, да се успокоят нещата. Надяваме се, че през есента към този момент ще има сватби, кръщенета и други празненства, които се нуждаят от цветя. На този стадий това е, което може да си разреши компанията, с цел да не банкрутира. Не единствено от цветята, имаше подписки и претенции от наематели на другите обекти за промишлени артикули, рибна борса, хранителни артикули. Отделно няма да имат никакви неустойки до края на юли. Освен това за времето на изключителното състояние наемателите, които не работеха не са плащали наеми. Фирмата също има доста разноски и никой не ни ги е понижил. Повече от това не можем да си позволим да помогнем. 

Що се отнася до тази ограничаваща линия за цветята това е несъмнено место, докъдето да се изкарват цветята. При нас всяко комерсиално място се заплаща, а ние сме определили някаква територия, която могат да употребяват към павилионите без да заплащат за това. Разпоредил съм на нашите чиновници да не издребняват и да не тормозят наемателите за това дали са спазили тъкмо рестриктивните мерки.  Смятам, че компромисите, които вършим са рационални. Да не приказваме, че огромна част от наемателите на цветята имат назначени продавачи и нощна защита. Те също могат да се замислят по какъв начин да съкратят разноските си, по този начин, че да им излизат сметките. Някои към този момент си работят сами и се оправят. 

Няма по какъв начин да се съобразим с всички претенции на наематели. Например, тези от промишлените артикули на Колхозния пазар желаеха 6 месеца да заплащат по 50% от наемите. В същото време промишлените артикули на " Чаталджа " желаеха единствено за юни да им се опрости наема. Има и такива, които упорстват тотално да се понижи. Това е, което можем да си позволим, обаче, с цел да дочакаме по-добри времена. Не може компанията да си разреши да поема повече удари ", изясни Недко Радев.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР