Варна. Военноморският музей във Варна ще отбележи годишнината от участието

...
Варна. Военноморският музей във Варна ще отбележи годишнината от участието
Коментари Харесай

Д-р Мариана Кръстева, Военноморски музей - Варна: Първата българска морска победа оставя трайни следи в политическата и военна история

Варна. Военноморският музей във Варна ще означи годишнината от присъединяване на флота в Балканската война. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Варна доктор Мариана Кръстева, шеф на Военноморския музей във Варна. От 11.00 часа на 8 ноември пред постройката на Военноморския музей с боен обред ще бъде маркирана 105-ата годишнина от сполучливата офанзива на торпедоносеца „ Дръзки “ против турския крайцер „ Хамидие “. С това знаково събитие българският боен флот извоюва първата си победа, отбранявайки град Варна и региона от нападенията на турския флот през Балканската война. Торпедоносецът „ Дръзки “, под командването на мичман I сан Георги Купов, поразява с торпедото си 40 пъти по-големия брониран крайцер „ Хамидие “.
„ За борбата, състояла се в ранните часове на 8 ноември 1912 година, по остарял жанр, е добре да знаем, че тя е единствено един епизод от Балканската война, само че с доста трайни следи в българската политическа и военна история. Балканската война е война за една доста мощна българска идея. Тя е война за обединяване, за просперитета на отечеството. Целият български народ я приема като своя орис и нейният удобен излаз като орис за бъдещите генерации. Това е по този начин и за българския флот, и за отряда торпедоносци. Несъизмерим е духът, с който те са тръгнали в тази война и в сраженията “, означи доктор Мариана Кръстева.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР