Варна. Най-малко 16 млн. лева ще бъдат необходими за почистването

...
Варна. Най-малко 16 млн. лева ще бъдат необходими за почистването
Коментари Харесай

Варна: 16 млн. лева са нужни за почистване на деретата извън регулация в областта

Варна. Най-малко 16 млн. лв. ще бъдат нужни за почистването на десетки дерета отвън регулация във Варненска област. Най-рисковите точки са по поречията на реките Камчия, Ана дере и в региона на язовир Елешница. Това съобщи за Радио „ Фокус “ – Варна регионалният шеф Стоян Пасев.
По думите му на 26 май в София би трябвало да заседава междуведомствена комисия, която ще реши чий ангажимент ще е почистването на затлачените с години дерета отвън регулация. В момента за тях дават отговор регионалните шефове, които също влизат в междуведомствената комисия дружно с представители на министерствата на районното развиване и на земеделието и храните.
Според Стоян Пасев до този миг са разисквани два разновидността. Първият е отговорността за почистването на деретата да е на „ Напоителни системи “ – ЕАД с финансиране от страната, а вторият – да се сътвори ново дружество към Министерството на стопанската система.
По думите му, сътрудниците му от цялата страна са поискали от държавния Фонд за бедствия и повреди близо 200 млн. лв. за разчистване на речните корита и удълбочаване.
Стоян Пасев напомни, че от 2015 година виновни за чистенето на деретата отвън регулация са регионалните шефове. Преди това задължението за изнасяне на инертните материали е било на Басейновите дирекции.
По данни на Басейновата дирекция за Черноморския район, макар предстоящите за през днешния ден превалявания, към този момент във Варна и региона, речните равнища са под праговете за внимание.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР