Варна. Мерки за заетост и обучение на младите хора бяха

...
Варна. Мерки за заетост и обучение на младите хора бяха
Коментари Харесай

Зам.-министър Зорница Русинова пред младежи във Варна: Нова операция „Умения” ще насърчава професионалното развитие

Варна. Мерки за претовареност и образование на младежите бяха показани във Варна от зам.-министъра на труда и обществената политика Зорница Русинова. Тя взе присъединяване в проведената от МГЕРБ – Варна районна конференция на тематика „ Развий капацитета си в България ”, оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ – Варна . Зам.-министърът осведоми, че стратегия „ Развитие на човешките запаси ” открива нови благоприятни условия за поощряване на професионалното и кариерно развиване и обезпечаването на претовареност за безработни и неактивни хора.
„ Операция „ Умения ”, която следва да започва на 1 февруари, е обезпечена с бюджет от 30 млн. лева ”, добави Зорница Русинова. По думите й оперативната стратегия обезпечава 82 млн. лева в поддръжка на младежката претовареност, а 2200 от всички 17 000 младежи, които към този момент са се възползвали, са от Варненска област. „ По другата скица – за образование и претовареност на младежите, финансирането е в размер на 123 млн. лева Преминали са 23 000 младежи, като 1000 от тях са от Варна и региона. Повече от 80% от младежите трайно са се интегрирали на пазара на труда ”, регистрира Русинова и анонсира, че схеми за ваучери за заетите лица ще бъдат отворени още веднъж напролет, като изискването е да има 50% съфинансиране за провежданите образования.
Зам.–министърът обърна особено внимание и на ограниченията за поощряване на предприемачеството, които с изключение на образования и благоприятни условия за основаване на предприятия, в това число и обществени, по ОПРЧР и по Закона за дребните и междинни предприятия, оферират и микрокредитиране посредством финансов инструмент до 50 000 лева Подкрепа до 5000 лева е планувана и за стартиралите предприятия.
„ Програма " Старт на кариерата " дава опция на младежи до 29-годишна възраст със приключено висше обучение в границите на 9 месеца да придобият стаж и опит по своята компетентност посредством работа в обществената администрация ”, означи Зорница Русинова и посочи, че Програмата за образование и претовареност на дълготрайно безработни лица обезпечава поддръжка и на младежи.
Зам.-министърът на труда и обществената политика подчертава и върху услугите за консултиране на младежите. „ Специализирани трудови тържища дават опция за среща на бизнеса с младежи, търсещи професионална изява за надграждане на кариерата, подобаваща първа работа, краткотраен стаж или информация за трендовете на пазара на труда ”, посочи още Русинова.
Като се базира на извършено изследване, тя съобщи, че през 2019 година 65,1% от интервюираните работодатели ще търсят да наемат на работа нов личен състав, като максимален е дефицитът на фрагменти при специалности като инженери, експерти в образованието, опазването на здравето и осведомителните технологии. „ По данни на Евростат безработицата измежду младежите до 25 година у нас е с 1% по-ниска от междинната за Европейски Съюз, която доближава 15,2% ”, съобщи зам.-министърът.
В районната конференция вземат участие кметът на града – хазаин и регионален координатор на ГЕРБ Иван Портних, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, зам.-министърът на външните работи и ръководител на МГЕРБ Георг Георгиев, евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков, народните представители от ГЕРБ Емилия Милкова, Галя Желязкова, Светлана Ангелова, Радостин Танев, кметове от общини в района, районни кметове във Варна, общински съветници от ГЕРБ. Във форума се включиха представители на юношески и неправителствени организации както от Варна и региона, по този начин и от Добрич, Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен. Сред присъстващите има също представители на IT-индустрията и студентската общественост.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР