Варна Лит“ отново посреща литературата с отворени сърца и очи.

...
Варна Лит“ отново посреща литературата с отворени сърца и очи.
Коментари Харесай

Отваряме сърцата и очите си за „Варна Лит“ 2021



„ Варна Лит “ още веднъж посреща литературата с отворени сърца и очи. Между 1 и 5 юни Международният книжовен фестивал ще се включи в празненствата във връзка „ Варна – 100 години културен град “, като предложи срещи с изтъкнати български писатели, артисти, музиканти, публицисти и общественици.

Фестивалът стартира през 2017 година с концепцията литературата да „ влезе “ в класните стаи, само че не като наложителен предмет за изучване, а с лицата на своите модерни български създатели. В началото акцентът е ориентиран към детско-юношеската аудитория и детското четене, само че с тазгодишното издание „ Варна Лит “ се обръща и към най-малките. За тях фестивалът е подготвил креативен работилници, диалог на тематика „ Деца/Възрастни/Деца “ с авторките Вера Асенова, Катя Антонова и Нуша Роянова и караоке с „ Маргаритка “ – планът на Виктория Терзийска, позната като Вики от „ Мастило “, и Яна Липованска.

„ Навикът да имаш книга в ръката си стартира доста преди и би трябвало да стартира доста преди да можеш да четеш “ , изясни в „ Артефир “ един от учредителите на фестивала – писателят Захари Карабашлиев. Той добави още, че би трябвало „ да се трансферира този мост – условно казано – център София и външна страна Варна “.

„ Аз доста държа да създадем нужното културата да спре да бъде толкоз центростремителна, а да бъде на всички места в обитаемоте места, където има хора, които четата, които мислят и мечтаят. “

Точно за тези хора „ Варна Лит “ провежда и среща с три познати женски пера в родната литература – Здравка Евтимова, Виктория Бешлийска и Мария Касимова-Моасе, които ще се опитат да поберат световете на книгите си в полемиката „ Език/Свят/Език “. Водещ на събитието ще бъде Георги Тошев, който в един от фестивалните дни ще приказва и за това по какъв начин се описват актьорите в книги.

В рамките на „ Варна Лит “ 2021 предишното и бъдещето ще се срещнат в „ сегато “, в което ще бъдат Захари Карабашлиев и Георги Господинов. На 2 юни, в един диалог на тематика „ Минало/Бъдеше/Минало “, модериран от журналиста Георги Милков, те ще поддържат връзка с публиката, ще си спомнят с нея, ще мечтаят и ще се потревожат, в случай че е належащо, „ тъй като другояче би означавало да сме нечувствителни “ към живота и всичко в него.

Тазгодишното издание на фестивала включва освен литературни, само че и музикални и кино преживявания, за които можете да прочете повече в. Той ще бъде открит на 1 юни с връчване на премията „ Позиция “ на писателя по сърце и доктор по предопределение Людмил Станев.

А каква е позицията на самия фестивал, има ли време за фантазиите и кои назоваваме „ Герои в този момент “ – чуйте от Захари Карабашлиев в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР