„Вариантите ВА.4 и ВА.5 на Омикрон вече са много разпространени

...
„Вариантите ВА.4 и ВА.5 на Омикрон вече са много разпространени
Коментари Харесай

Проф. Петрова: Отиваме към сприятеляване с коронавируса

„ Вариантите ВА.4 и ВА.5 на Омикрон към този момент са доста публикувани в Европа и се характеризират с по-леко протичане и по-силно заразяване. Причината за това е една разновидност, която обаче е присъща за разновидността Делта. Това сподели пред БНР проф. Пенка Петрова, шеф на Института по микробиология към Българска академия на науките.

„ Въпреки че споделяме „ по-леко протичане “, не би трябвало да подценяваме болестта, тъй като това е типичен COVID-19, който минава със признаци в гърлото и настинка, просто по-малък брой хора стигат до болница и по-малко са умрелите “ сподели още тя.

По думите на проф. Петрова на този стадий не е належащо връщането на ограниченията за сигурност, защото времето е хубаво и всички сме доста време на открито и в проветриви пространства, само че към този момент стигаме до нови 400-500 случая дневно.

„ Засега не може да се приказва за нова Коронавирус вълна, а единствено за възходящ брой случаи – и като брой, и като % проби. Като имаме поради, че персоналните лекари нямат право да издават направление за PCR-тестове, защото не сме в изключителна епидемиологична конюнктура и затова доста дребен брой от хората вземат решение да си създадат тест, най-вероятно заболелите са доста повече “, разяснява още проф. Петрова.

Тя добави, че имунизираните хора са защитени от тежко заболяване и акцентира, че положителната вест е, че Pfizer към този момент са подготвени с приспособена ваксина против Омикрон.

„ След две години общуване сред ковид и човечеството можем да кажем, че отиваме към сприятеляване с ковид. Всеки идващ вид е с по-леко протичане, имунитетът на индивида работи и новите разновидности не предизвикват към този момент такава смъртност, каквато предходните. Според ген. шеф на СЗО имунизациите са избавили живота на 20 млн. души. Жалко е да виждаме, че двама-четирима души дневно у нас си отиват от ваксинопредотвратимо заболяване “, сподели още проф. Петрова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР