Вариантът Омикрон се разпространява по-бързо – има го в Белгия,

...
Вариантът Омикрон се разпространява по-бързо – има го в Белгия,
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Омикрон се разпространява бързо, трябва да се затегне контролът по границата

Вариантът Омикрон се популяризира по-бързо – има го в Белгия, във Англия, в Германия, в Чехия, в други страни. Това сподели проф. Тодор Кантарджиев по bTV. Затова той счита, че следва да има по-затегнат граничен надзор в България. 

 

Трябва да внимаваме за хора, които минават от южноафриканския район през Англия, да бъдат изследвани и бързо да се секвенират съмнителни проби. " Една заповед на министъра в този дух няма да е непотребна, макар огромните триумфи ", иронизира проф. Кантарджиев. И добави, че поради многото разновидности може даже с PCR тест да се отсее съмнителна проба, поради присъщ антиген.

" Хайде да не плашим хората. Първата проба с Омикрон е взета на 8-9 ноември, секвенирана е на 24 ноември. Това е вид, пораждащ безпокойствие ", изясни проф. Кантарджиев.

Най-важното е следното – какъв брой бързо се популяризира? Дали сегашните проби го улавят? Дали имунитетът – натурален или ваксинален, е по-слаб? Колко тежко протича болестта при болест с Омикрон?

" По-добре да се ваксинираш – вероятността имунизациите против ковид въобще да не работят е доста дребна. Имаме контракт с Pfizer, че в границите на 100 дни България ще може да получи доставки от модифицирана ваксина против ковид, в случай че се постанова при съществено изменение на SARS-CoV-2 ", сподели проф. Кантарджиев, с добавка: " Ако новото управление на страната не е трансформирало нещо. Много рядко е да не образуваш безусловно никакви антитела от ваксина. На 1000 души 60 ще се разболеят, само че ще карат доста леко ", изясни още професорът. 

Неговата рекомендация за трета ваксина е първо да се имунизират хронично болните и възрастните.

При слагане на противогрипна ваксина, добре е да има 14 дни сред нея и ваксина против ковид, съобщи проф. Кантарджиев. В Испания, във Франция и във Англия обаче има процедура да се поставят двете ваксини по едно и също време, просто не в една и съща ръка.

Що се отнася до СПИН и ковид, професорът се съгласи, че най-вероятно Омикрон идва от човек с имунен недостиг, да вземем за пример ХИВ-позитивен или болен от СПИН. Той изясни, че който болен от СПИН си пие медикаментите, изкарва COVID-19, само че е инфектиран за близките по-дълго време и вирусът може да мутира. 

" Българинът да се няма за вечен и малко повече да пази личното си здраве ", предизвести проф. Кантарджиев. 

" Ако питаш докторите и лечебните заведения, не сме излезли от четвъртата вълна. Ако питаш министъра (бел. ред. – д-р Стойчо Кацаров) – ехеее, пречупихме гръбнака и раздаваме медали (бел. ред. – медал за положително справяне с пандемията за проф. Мира Кожухарова, основния консултант на доктор Кацаров) ", добави той. 

Никога не сме имали 100 000 дейни случая, както е в този момент. Не е мръднал броят на хората в интензивните отделения, което ме плаши - по какъв начин не направиха обединен медицински протокол, заключи професорът
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР