Върховният съд на Русия обяви полка Азов, бивш доброволчески батальон

...
Върховният съд на Русия обяви полка Азов, бивш доброволчески батальон
Коментари Харесай

Русия обяви полка Азов за терористична организация

Върховният съд на Русия разгласи полка " Азов ", някогашен доброволчески батальон с крайнодесни корени, който беше публично интегриран в армията на Украйна, за " терористична " организация, оповестява Ал-Джазира.

Решението на Върховния съд от вторник разрешава дълги присъди затвор за членовете на Азов, които са упрекнати в изповядване на неонацистка и идеология за предимство на бялата раса.

Според наказателния кодекс на Русия членовете на " терористични " групи могат да получат до 10 години затвор, а техните водачи и уредници могат да получат до 20 години затвор.

Азов е едно от най-известните украински военни формирования, които се бият дружно с армията против съветските войски в Източна Украйна.

Базиран в източноукраинския пристанищен град Мариупол, доста от персоналния състав на полка беше покорен от съветските сили, когато градът падна през май след съвсем тримесечна блокада.

Донецка национална република, подкрепяна от Русия, твърди, че Мариупол е част от нейната територия. През май пленените бойци на полка " Азов " бяха наказани на гибел съгласно законите на самопровъзгласилата се република.

Азов беше публично включен в Националната армия на Украйна през 2014 година, защото оказа помощ за битката с подкрепяните от Кремъл сепаратисти в Източна Украйна.

Руският президент Владимир Путин уточни наличието на такива елементи в украинската войска като една от аргументите за стартирането на по този начин наречената му " специфична военна интервенция за демилитаризиране и денацификация на Украйна " на 24 февруари.

Украйна и нейните съдружници споделят, че изказванието на Путин е фрапантен предлог за нападателна война.

Азов отхвърли да се придържа към нацистката идеология като цяло, само че нацистки знаци като свастика и регалии на Секретен сътрудник са необятно публикувани по униформите и телата на неговите членове.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР