Върховният съд на Израел отмени назначаването за министър в правителството

...
Върховният съд на Израел отмени назначаването за министър в правителството
Коментари Харесай

Върховният съд на Израел отмени назначението на министър в кабинета на Нетаняху - Свят

Върховният съд на Израел анулира назначението за министър в държавното управление на Бенямин Нетаняху на водача на ултраортодоксалната партия Шас Арие Дери нощес с 10 гласа против един.

Шас е основен съдружник Нетаняху, само че с присъди по обвинявания в корупция и данъчна машинация.

Очаква се мандатът на Дери като министър на вътрешните работи и на опазването на здравето да завърши до няколко дни, оповестява през днешния ден израелската телевизия Канал 12. И той, и Нетаняху са на мнение, че би трябвало да уважат решението на съда, твърди тя, без да показва източника на информацията си. Този източник отбелязва, че не е решено дали Дери ще подаде оставка или ще бъде уволнен от Нетаняху.

Самият Нетаняху също е обвиняем по каузи за подкупи. Ако той откаже да в профил Дери и министърът не подаде оставка, това евентуално ще провокира подаването на нови тъжби в съда, който ще бъде заставен да в профил Дери.

63-годишният Дери е ултраортодоксален равин, подкрепян от религиозните евреи с близкоизточен генезис. Неговото назначение в новото държавно управление на Нетаняху беше оспорено във Върховния съд на Израел поради присъдата му за данъчни измами от предходната година. Тя не е единствената му присъда. През 1999 година Дери беше наказан на 3 години затвор за взимане на подкупи. Той се върна в политиката през 2012 година

" Шас ", дружно с друга ултраортодоксална партия " Обединен юдаизъм на Тората " от дълго време провокира безпокойствие измежду светските либерали с настояването за предоставяне на обществени помощи и освобождение от военна работа за техните членове.

Решението на съда нажежава още повече напрежението към правосъдната система на Израел, откакто държавното управление на Нетаняху реши да организира промяна, с която да разреши на депутатите да одобряват още веднъж закони, анулирани като противоконституционни от съда. То може да провокира и политическа рецесия.



Министърът на културното завещание Амичай Елияху, член на крайнодясната съдружна партия Отзма Йехудит към този момент прикани държавното управление да не се подчинява на решението.

" Решението на съда е безконтролно и повлияно от тесни политически ползи ", написа той в Туитър. " Призовавам сътрудниците си от кабинета да не се преценяват с решението на Върховния съд, защото то е нелегално ".

В изказване от сряда вечерта Дери съобщи, че ще откри метод да продължи да работи в държавното управление.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР