Върховният съд на Бразилия осъди първия обвиняем за бунт в Бразилия на 17 години

...
Върховният съд на Бразилия обяви 17-годишна присъда за първия обвиняем,
Коментари Харесай

Върховният съд на Бразилия обяви 17-годишна присъда за първия обвиняем, съден и осъден за присъединяване към тълпа от привърженици на бившия президент Жаир Болсонаро, която нахлу в държавни институции в Бразилия по-рано тази година.

Мнозинството от съдиите в съда в четвъртък гласуваха в полза на осъждането на Аесио Лусио Коста Перейра по обвинения, включващи въоръжено престъпно сдружаване, щети на исторически сгради и опит за преврат.

Това беше първата присъда, издадена за бунта от 8 януари, който разтърси страна, която остава дълбоко разделена заради изборното поражение на Болсонаро миналата година от левия му съперник, президента Луис Инасио Лула да Силва.

Бразилия настоява участниците в нападението да бъдат подведени под отговорност и изпраща твърдо послание, че усилията за подкопаване на демокрацията няма да бъдат толерирани.

„Обърнахме страницата на дните на превратите“, каза бразилският прокурор Карлос Фредерико Сантос пред съда, когато съдебните процеси започнаха в сряда.

„Онези, които приемат фалшивата идея, че властта може да бъде спечелена чрез насилие и в нарушение на конституционните норми, трябва да отговарят за произтичащите от това престъпления.“


Бунтовете избухнаха седмица след като Лула официално положи клетва в длъжност, след като победи Болсонаро, бивш капитан от армията, в тежък балотаж за президент през октомври миналата година.

Привържениците на Болсонаро щурмуваха Върховния съд на страната, както и президентския дворец и сградата на Конгреса, след като много от тях прекараха седмици, призовавайки военните да оспорят победата на Лула.

Атаката предизвика сравнения с подобен инцидент в Съединените щати на 6 януари 2021 г., когато тълпа от поддръжници на тогавашния президент Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия на САЩ в опит да върнат изборното си поражение от Джо Байдън.

51-годишният Перейра, който беше арестуван в сградата на Сената по време на безредиците в Бразилия, твърди в сряда, че е взел само участие в мирна демонстрация.

Адвокатите на Перейра казаха пред съда, че техният клиент е бил невъоръжен и не е извършил актове на насилие. Адвокатът на защитата Себастиао Коелю да Силва нарече процеса „политически мотивиран“.

Трима от съдиите на Върховния съд постановиха в четвъртък да осъдят Перейра само по някои от петте обвинения, пред които е изправен, включително по-леки обвинения като унищожаване на имущество.

Осем отсъдиха да го осъдят по петте обвинения, включително насилствено въстание срещу върховенството на закона и опит за преврат.

„Целта на [размирниците] беше да превземат Бразилия с насилие и да разпространят престъпна атака срещу върховенството на закона в цялата страна“, каза съдията Кристиано Занин, произнасяйки решението си.


Самият Болсонаро беше подложен на проверка за действията си около бунта, разговаряйки с полицията през април и отричайки всякакво участие в това, което той описа като „нещастни“ събития.

В месеците преди президентските избори миналата година Болсонаро предизвика тревога, като разпространи фалшиви твърдения, че системата за гласуване в страната е уязвима на широко разпространени измами и намекна, че няма да приеме поражение.

През юни най-висшият избирателен съд в страната му забрани да заема публична длъжност до 2030 г. заради поведението му преди вота.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР