Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и

...
Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и
Коментари Харесай

Пражка декларация срещу подривните действия на Кремъл

" Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини прекара последните две години в опит да избегне назоваването на Русия като главен източник на подривна дезинформация. Ако Европа желае да победи тази опасност, нейните водачи би трябвало да я назовават с същинското й име ", се споделя в декларацията.

Още по тематиката
Първият залп на Мюлър

" Руското следствие " в Съединени американски щати и по какъв начин ще се отрази на американската политика
3 ное 2017
Фейсбук разкри 100 хиляди $ пристигнали от Русия за предизборни реклами в Съединени американски щати

Целта на " неавтентичните " профили и страници била да усили разделянето по чувствителни тематики
8 сеп 2017
Най-податливите на подправени вести: млади, нискообразовани и от дребни градове

Над 70% от българите разпознават лъжите в медиите, демонстрира изследване на " Алфа рисърч "
27 юни 2017 Над 110 европейски и американски специалисти по сигурността и парламентаристи от 22 страни са първите подписали огласената " Пражка декларация: Как демократичният Запад да спре Путин ", която приканва западните водачи да " престанат да се пробват да избегнат името на Русия като главен източник на подривна дезинформация " и да създадат на практика стъпки против нея. Декларацията е по самодейност на основания в Прага тинк-танк " Европейски полезности ".

Подписалите документа съставляват всички значими браншове на западната политика и сигурност - измежду тях са зам.-председател на Европейския парламент; основателят на закона " Магнитски " в Съединени американски щати Бил Браудър; архитектът на финландския отговор на съветската дезинформация; някогашен президент на Радио Свободна Европа / Радио Свобода и други Документът е подписан и от огромни мозъчни тръстове като института Brookings и American Enterprise Institute в Съединени американски щати, английския нститут Royal United Services за проучвания в региона на защитата и сигурността, полския Институт за интернационалните връзки, естонския Международен център за защита и сигурност, френския Център за проучване на политическите решения, словашкия GLOBSEC институт, унгарския " Политически капитал ", чешкия " Европейски полезности ", Академията за национална защита на Латвия и други

" Агресивните дейности на Русия са невиждани в интервала след Студената война: над 10 000 убити украинци, до момента в който пазят страната си от навлизане, първото анексиране със мощ на територия в Европа след Втората международна война, непрекъснати нарушавания на границите на други страни и въздушно пространство, похищение на задгранични жители, невиждано потребление на дезинформация, подкупване на политици, директна финансова и логистична поддръжка за екстремистки и паравоенни групи, враждебна интервенция в демократични избори и непрекъснати хакерски атаки ", се споделя в Пражката декларация.

В нея де показва, че на всичко това досегашната реакция на западните демокрации е слаба и неефикасна: " Използват се многочислени оправдания, свързани с хипотетичната нужда от съдействие с Русия за битка с тероризма, макар всички доказателства, че не е допустимо реалистично да се реализира каквото и да е дейно съдействие. Също по този начин виждаме и старания бизнесът as usual с Русия да се сложи по значимост нас хилядите убити и спасяването на нашите демокрации ".

Според документа Русия употребява разнообразни тактики по отношение на другите страни - по отношение на едни насочва открити закани, а на други дава обещание като видимо преференциални енергийни покупко-продажби, в случай че одобряват антизападна, антидемократична и антилиберална позиция. " Почти всички страни са атакувани със комбинация от шпионаж, корупция, проведена престъпност и непрекъснати дезинформационни акции ", се отбелязва в него.

Документът приканва за дейно противопоставяне на войната чрез шпионаж и дезинформация, с която Кремъл подкопава изборите и полезностите в западните страни. Той дефинира и седем незабавни стъпки, които Западът би трябвало да предприеме, с цел да спре съветската експанзия:

1. Западните политически водачи би трябвало да признаят опасността и да й се опълчват с решителни дейности, чиято липса до момента предизвиква още повече Москва да продължи това държание.

2. Западните страни би трябвало да проверяват и да разобличават подривните старания на Русия в народен подтекст. Парламентите би трябвало да образуват проверяващи комисии, които транспарантно да събират и разискват доказателства за въздействието и дезинформацията на Москва.

3. Изследвания за това, което Русия към този момент е постигнала. Държавите-членки на Европейски Съюз би трябвало дружно да организират целенасочени проучвания, с цел да получат ясни данни за това кои сегменти от обществото имат вяра в популяризираната от Кремъл дезинформация.

4. Създаване на чисто експертна конструкция на равнище Европейски Съюз. Най-малко три години откакто Русия стартира огромните си дезинформационни акции, има доста пропуски в емпиричните познания за това какъв брой сполучливи са техните послания.

5. Политическа борба с агресора. Руските водачи би трябвало да чуят от европейските представители, че подривните им старания против нашите демокрации би трябвало да спрат.

6. Създаване на работна група от страните-съмишленици измежду членовете на Европейски Съюз и НАТО. Някои от дребните и междинни страни са посочили, че не са в положение да работят дейно като съидейници, по тази причина страните, загрижени за съветската експанзия, би трябвало да основат механизми за действителни взаимни дейности, като съгласуване на посланията да вземем за пример.

7. Разширяването на разбирането на казуса отвън профилираната общественост. Тъй като в западноевропейските страни съществува относително лимитирано схващане на съветските подривни способи, държавните управления и структурите на гражданското общество в Централна и Източна Европа би трябвало интензивно да вземат участие с опита си от интервенциите на Москва за реализиране на въздействие. Налице е неотложна нужда на хората отвън профилираната общностда се дават съществени знания за заканите от тях и разбирането на метода им на деяние.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР