Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика

...
Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика
Коментари Харесай

ЕС подкрепи Гуайдо като лидер на Венецуела

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика Федерика Могерини прикани във Венецуела да се проведат нови избори, съобщи Дойче веле.
Тя добави, че Европейски Съюз показва поддръжката си за Народното събрание на страната, чийто ръководител Хуан Гуайдо разгласи, че поема президентските функционалности в страната на фона на многохилядните митинги против Николас Мадуро.

Припомняме, Европейски Съюз не признава за законно преизбирането на Мадуро на президентския пост и го прикани да не встъпва във втори мандат.

По думите на Могерини, венецуелският народ желае народна власт и благоприятни условия свободно да взима решения за личната си орис.

На собствен ред ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск разгласи, че мандатът на Николас Мадуро е нелегитимен.

" Надявам се, че цяла Европа ще се сплоти в поддръжка на демократичните сили, във Венецуела. За разлика от Мадуро, парламентарната асамблея и Хуан Гуайдо имат либерален мандат от жителите на Венцеула. " - разяснява Туск.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни също изрази поддръжка за Гуайдо.

" Внимателно проследявам събитията във Венецуела. Гуайдо има демократична легитимност, за разлика от Мадуро. Трябва да се почитат митингите и правото на свободно изложение на народа, който не може повече да търпи глада и произвола на Мадуро. " - написа ръководителят на Екологичен потенциал в Туитър.

Федерика Могерини увери, че Европейски Съюз е подготвен да спомага за " възобновяване на демокрацията и правовия ред във Венецуела благодарение на политически развой, подобаващ наконституцията ".

Хуан Гуайдо прикани непознатите дипломати да не реагират на настояванията на Николас Мадуро те да изоставен страната.

По-рано Мадуро съобщи, че къса дипломатическите връзки със Съединени американски щати поради поддръжката им за Гуайдо и че дава 48 часа на американските дипломати да изоставен страната.

" Информирам всички ръководители на дипломатически задачи и упълномощените във Венецуела непознати представители, че страната желае тяхното дипломатическо наличие в страната ни да продължи. " - се споделя в публично изказване на краткотрайно изпълняващия президентските функционалности.

Конституцията на Венецуела дава опция на ръководителя на Народното събрание законно да поеме президентските функционалности.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР