Върховният касационен съд (ВКС) отмени частично присъдата на спецсъда по

...
Върховният касационен съд (ВКС) отмени частично присъдата на спецсъда по
Коментари Харесай

ВКС върна делото срещу Румен Овчаров за „Мини-Бобов дол”

Върховният касационен съд (ВКС) анулира отчасти присъдата на спецсъда по делото за „ Мини-Бобов дол “ против някогашния енергиен министър Румен Овчаров и някогашния член на Съвета на шефовете на мината Пламен Евтимов. Двамата бяха наказани условно, оповестиха от съда, представени в Българска телеграфна агенция.

Делото е формирано по митинг и тъжби на двамата от една страна, и от мината - от друга. Според апелативната правосъдна инстанция Овчаров е приет за отговорен в това, че в интервала 9 юни 2006 – 18 юли 2007 година в качеството си на министър на стопанската система и енергетиката съзнателно не упражнил задоволителен надзор върху работата на изпълнителния шеф Пламен Евтимов, на който било предоставено ръководството, разпореждането и отчитането на публично имущество във връзка със сключването и осъществяването на контракт за отдаване чартърен на „ Ораново “ ЕООД на активи на „ Мини – Бобов дол “. От това са последвали обилни вреди за 2 659 040,60 лева, а действието съставлява изключително тежък случай.

Тричленният състав на Върховен касационен съд приема, че по-долната инстанция е позволила груби нарушавания. Така е лимитирано правото на отбрана на подсъдимите. Освен това спецапелативният съд е позволил нарушавания, обосноваващи незаконосъобразно извършена доказателствена и аналитична активност.

Решението на Върховен касационен съд е дефинитивно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР