Върховният касационен съд (ВКС) окончателно призна Любомир Трайков за виновен

...
Върховният касационен съд (ВКС) окончателно призна Любомир Трайков за виновен
Коментари Харесай

Наказанието на пиян шофьор, убил трима при катастрофа, бе намалено на 5 години затвор

Върховният касационен съд (ВКС) дефинитивно призна Любомир Трайков за отговорен за породена от него гибел на трима души след злополука в Пловдив. Наложеното му наказване е 5 години затвор и взимане на шофьорската му брошура за 7 години.

Върховните съдии Николай Дърмонски, Румен Петров и Спас Иванчев са изменили решението на по-долната правосъдна инстанция, която осъди Трайков на 6 години затвор и лишаване на книжката за 7 година Първоинстанционният съд пък бе определил наказване от 4 години " отнемане от независимост " и " отнемане от право на ръководство на МПС " за 6 година за причиняване на гибел на повече от един човек при злополука в пияно положение.

Производството протича по реда на съкратеното правосъдно разследване, откакто подсъдимият призна напълно обстоятелствата в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства по делото.

Процесът стигна до висшата инстанция след тъжби на подсъдимия и на частните обвинители. Трайков е изискал понижаване на наложените му санкции, а частните обвинители - връщане на делото за ново разглеждане от Апелативния съд с инструкции за увеличение на наказванията.

Върховен касационен съд показва в претекстовете си, че от обстоятелствата по делото е открито придвижване напряко на подсъдимия Трайков и секване на неговата посока на придвижване от страна на потърпевшия Ламджиев. Върховните съдии пишат: " Подсъдимият и потърпевшият са се движели в едно и също платно за придвижване, в две насрещни ленти, изцяло равнопоставено. В момента, в който разграничителната линия е прекъснала и е дала опция на потърпевшия да извърши маневрата завой наляво, равностойното придвижване се е трансформирало, като това на подсъдимия е било с преимущество пред извършващия маневрата потърпевш ".

Съгласно правосъдната процедура,

без значение от скоростта си на придвижване, водачите с преимущество не губят това си право.

Според съда преди всичко, по реда на закона, на правната и житейска логичност, стои задължението на потърпевшия да обезпечи преимуществото на правоимащите го.

Ако той беше извършил това си обвързване, до прикосновение не би се стигнало,

без значение от това каква е била скоростта на имащия право на преимущество при прекосяване. След като не е извършил своето обвързване, се е стигнало до удар сред двете транспортни средства и тогава неизпълнението на задължението на подсъдимия да кара с разрешена и/или съобразена скорост влиза в причинно-следствената връзка за настъпването на тежкия резултат - гибелта на потърпевшите.

В претекстовете на решението на Върховен касационен съд се сочи също, че е несъмнено съществуването не на един, който е задоволителен, а на два квалифициращи признака – действието е осъществено от подсъдимия в пияно положение (0,8‰ алкохолна концентрация) и е породена гибел на повече от един човек.

Преценявайки посочените смекчаващи и отегчаващи виновността условия висшите съдии припомнят, че

определянето на наказването не е чисто машинален развой,

при който с математически метод се пресмята съотношението сред тях. " Възможно е обособени условия да имат доста по-голяма относителна тежест, а други пък следва да се преценят с един по-балансиран метод. Така да вземем за пример няма спор, че подсъдимият е нарушил Закона за придвижване по пътищата като съвсем двукратно е превишил разрешената в градски условия скорост. От друга страна обаче, той е бил с преимущество и е
очаквал то да му бъде обезпечено, без значение от скоростта му на придвижване ", написа в претекстовете на висшия съд.

Съдебният състав на Върховен касационен съд приема, че наложеното от Пловдивския апелативен съд не е заслужено при посочения баланс на смекчаващи и отегчаващи отговорността условия.

" Това приказва в поддръжка на извода, че наказването следва да се дефинира при превес на смекчаващите виновността условия, само че не и толкоз забележителен, колкото е общопризнат от съда от първата инстанция. Относителната тежест на позволеното нарушаване на разпоредбите за придвижване – двукратно съвсем превишена скорост, както и съществуването на един убит човешки живот повече от плануваното в закона, в цялост е прекомерно висока, с цел да може наказването да се дефинира толкоз близко към минимума на плануванаъа в закона глоба ", аргументират се още висшите магистрати.

Те акцентират, че следва да се регистрира и

последващото държание на дееца и проявеното разкайване.

Според съда наказването " отнемане от независимост " би трябвало да се дефинира на 7 години и половина, като със законовата редукция - понижаване с 1/3 поради съкратеното правосъдно разследване, окончателният размер би трябвало да е 5 години. Наказанието " отнемане от право на ръководство на МПС " би трябвало да остане в избрания от въззивната инстанция размер от 7 години, като в този си тип и двете санкции ще са изцяло задоволителни, с цел да изпълнят заложените в Наказателния кодекс цели на специфичната и на генералната предварителна защита, показва Върховен касационен съд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР