Върховният касационен съд (ВКС) окончателно попари мераците на транссексуалните да

...
Върховният касационен съд (ВКС) окончателно попари мераците на транссексуалните да
Коментари Харесай

Темида срещу джендърите

Върховният касационен съд (ВКС) дефинитивно попари мераците на транссексуалните да трансформират юридически пола си. Тълкувателното решение на Върховния съд е от през днешния ден и е покрепено от 28 гласа на съдии, а 21 са се подписали с изключително мнение.
Така най-сетне се поставя завършек на досегашната процедура на значително правосъдни сформира да позволяват юридическа смяна на пола на транссексуални. Съдиите в решението си се базират на решението на Конституционния съд, че понятието „ пол “ съгласно Конституцията следва да се схваща единствено в неговия биологичен смисъл.
„ Конституцията и цялото българско законодателство са построени върху разбирането за бинарното битие на човешкия тип, полът е детерминиран по рождение и се изгубва със гибелта, като „ понятието „ пол “ има смислово приложение и обуславя конституционния статус на физическите лица във връзка със обществените връзки и съответно с институтите на брака, фамилията и майчинството “.
Що се отнася до осъжданията на България от транссексуални (такова имаше последно предходната година, когато България беше наказана от Европейския съд по правата на индивида, тъй като съдилищата ни отхвърлят на транссексуалните да трансформират пола си) Върховен касационен съд акцентира, че аргументите за тях са две – разнородната процедура на съдилищата и неналичието на претекстове да се откаже юридическа смяна на пола. И декларира, че с днешното му тълкувателно решение практиката ще бъде уеднаквена.
Разбира се, тази борба още не е свършила, в противен случай, вижда се ясно и по все по-настойчивите опити за промени в Конституцията…

Виктория Георгиева, статус във фейсбук
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР