Върховният касационен съд (ВКС) даде ход на делото и до

...
Върховният касационен съд (ВКС) даде ход на делото и до
Коментари Харесай

До два месеца ВКС решава за свободата на Полфрийман

Върховният касационен съд (ВКС) даде ход на делото и до два месеца би трябвало да реши дали да пусне дефинитивно на независимост Джок Полфрийман, оповестява DarikNews.Bg.
Заседанието по делото за възобновяването на производството за предварителното освобождение на наказания за убийството на българския студент Андрей Монов продължи към 40 минути, след което съдът се отдръпна. Срокът за изговаряне е два месеца, само че правосъдният състав може да направи това доста по-рано.
Преди дни Върховен касационен съд пренасрочи съвещанието от 23 октомври за 7 октомври с довода, че се лимитира свободата на придвижване на наказания и пуснат предварително палач, който към момента се намира в мигрантския център в Бусманци. Делото бе формирано след настояването за обновяване от страна на основния прокурор Сотир Цацаров.
Аргументът на прокуратурата беше, че правосъдният състав, взел решението за предварително освобождение, е противозаконен, защото ръководителят му Калин Калпакчиев е имал взаимоотношения с БХК, а организацията е дала позитивно мнение по делото. Освен това съдът се е произнесъл с "определение ", а не с "решение ", което съгласно прокуратурата е значително нарушаване на поцесуалните правила.
На днешното съвещание участва и дипломатически представител на Австралия в Гърция.
"За мен единственото решение е съдът да разгласи настояването за неприемливо. В мига, в който решат това, всички лишени от независимост, на които им е било отказано с определение, а не с решение, на това основнаие ще желаят обновяване на делото им ", разяснява пред медиите юрист Калин Ангелов, бранител на Полфрийман. Според него Върховен касационен съд изрично би трябвало да остави без почитание настояването на прокуратурата за обновяване на делото. Защотникът на австралиеца дефинира като неуместно изказванието на държавното обвиняване, че тричленият състав на САС, взел решението за предварително освобождение, е бил противозаконен.
"Като попитах Полфрийман за какво няма да пристигна, той сподели: Аз в действителност съм уверен левичар, само че не обичам националния съд ", сподели още бранителят му. В същото време пред Съдебната палата стачкуват жители и последователи на Вътрешна македонска революционна организация, които се оповестиха срещу освобождението на Полфрийман.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР