Напрежение около решението на парламента да въведе в закон таван

...
Напрежение около решението на парламента да въведе в закон таван
Коментари Харесай

Напрежение около цената на хляба: Достатъчна ли е надценка до 15%?

Напрежение към решението на Народното събрание да вкара в закон таван върху надценката на три типа самун - бял, добруджа и стандартизиран.

От Сдружението за съвременна търговия, които съставляват огромна част от търговсикте вериги у нас, упорстват президентът да наложи несъгласие върху текстовете, с които лимитират надценката до 15%.

Илия Велинов е работил в търговията и споделя, че 15 на 100 надценка е задоволителна. Според него цените на хляба са близки, само че той търси качество.

„ Трябва да е прекрасен домакински ръчен - както едно време си го знаехме, като те пратят на пазар под мишницата - и половината се изяде “, разяснява той.

Други пък мислят, че с таван на надценката хлябът може да поевтинее.

„ Ако са си поставили 20-30-40%, като им сложат 15%, ще стане по-евтин “, споделят консуматори.

В пекарна, която посещава екип на bTV, притежателите регистрират, че след приспадане на индустриалните разноски за хляба 15-те % надценка стигат, с цел да създават първокласен артикул. Но въпреки всичко чакат новата мярка да има отраженение върху пазара.

“От нас зареждат някои дребни био магазинчета самун с мая, какъвто главно произвеждаме. Предполагам, че тези 15% няма да им работят стимулиращо да зареждат тъкмо тези типове самун. Не мисля, че ще спрат да купуват от нас, по-скоро тези типове самун ще спрат да купуват и ще пренасочат към други типове “, разяснява Невена Айвазова, притежател на пекарната.



От Сдружението за съвременна търговия са безапелационни, че измененията ще доведат до деформиране на конкуренцията, от което ще пострада крайният консуматор.

„ Може единствено да навреди да изчезне един артикул от пазара, да се свие неговото търсене, избрани производители да се насочат към различен артикул, да се внася от чужбина “, споделя Доника Ризова.

Таванът на надценката би трябвало да влезе в действие от 1 юли.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР