Цената на медта скочи до рекордни равнища, тъй като неотдавнашното

...
Цената на медта скочи до рекордни равнища, тъй като неотдавнашното
Коментари Харесай

Цената на медта достигна рекордни стойности заради притеснения, свързани с предлагането

Цената на медта скочи до рекордни нива, защото неотдавнашното ѝ повишаване, провокирано от опасения за по-слабо предложение, повдигна упования за по-високи цени на метала измежду спекуланти и капиталови фондове, оповестява Българска телеграфна агенция.

Фючърсите на медта, търгувани на Лондонската борса за метали (LME), се покачиха с 4,1 % през днешния ден, достигайки 11 104,50 $ за звук и преминавайки границата от 11 000 $ за звук за първи път в историята. Предишният ценови най-много на медта бе доближат през март 2022 г. 

Фючърсите на медта, търгувани в Ню Йорк и Шанхай, доближиха рекордни равнища още в петък, 17 май.

Медта се употребява необятно в енергетиката и строителния бранш. Очаква се в бъдеще търсенето на мед да се ускори поради прехода към зелена сила и развиването на електрическата подвижност, както и нови технологии, като центрове за данни, свързани с изкуствения разсъдък.

Производството на съоръжение сега е най-големият потребител на мед за последна приложимост, следван от строителството и инфраструктурните планове.

Глобалното потребление на рафинирана мед се увеличи от 10 милиона метрични тона в края на 80-те години на предишния век до 26,5 милиона тона през 2023 година Азия стана най-големият консуматор със 70-процентов дял от потреблението.

Към 2022 година Китай е най-големият консуматор на рафинирана мед и използва 14,7 милиона тона.

Чили, Перу и Индонезия са съществени експортьори на медни руди и концентрати, до момента в който Китай, Япония и Южна Корея са съществени вносители на тези артикули в международен мащаб.

На пазара за блистерна мед и аноди Замбия, Чили и Демократична Република Конго са съществени експортьори, до момента в който Китай и Индия са съществени вносители.

По отношение на търговията с рафинирана мед, Чили, Демократична Република Конго и Русия са съществени експортьори, а Китай, Съединени американски щати и Италия са съществени вносители.

Глобалният пазар на рафинирана мед от 26,5 милиона тона беше уравновесен през 2023 година, само че е изправен пред остатък от 162 000 метрични тона тази година и 94 000 тона през 2025 година, защото рафинирането се чака да нарасне с 2,8 % през 2024 година и 2,2 % през 2025 година, по данни на Международната група за проучване на медта (ICSG).

Въпреки това доставките на мед от мините са по-ниски от предстоящото тази година заради по-бавното повишаване на броят на мините и закъснения при новите планове за рандеман.

Също по този начин през днешния ден цената на златото също се повиши до рекордни стойности. Спот цената на златото е с 1 на 100 нагоре до рекордните 2440 $, а американските златни фючърси порастват с 1,1 на 100 до 2443,30 $.

Цената на среброто също скочи през днешния ден - до малко над 32 $ за унция, най-високата му стойност от края на 2012 година

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР