Върховният касационен съд върна на апелативните магистрати за ново разглеждане

...
Върховният касационен съд върна на апелативните магистрати за ново разглеждане
Коментари Харесай

ВКС върна делото за зверското убийство на дядо Стефан в Люлин

Върховният касационен съд върна на апелативните магистрати за ново разглеждане делото за жестокото ликвидиране на 86-годишния Стефан Янев в столичния жк " Люлин " през 2018 година Това оповестиха от Върховен касационен съд.

Подсъдими са дъщерята на жертвата и нейният брачен партньор - Мария и Свилен Велеви.

Възрастният човек беше открит погубен в блока, в който живее фамилията на 11 февруари 2018 година, откакто разкри в телевизионно предаване, че трите му внучки - на 13, 14 и 18 години, в никакъв случай не са ходили на учебно заведение и живеят затворени. По време на процеса стана ясно, че Стефан Янев умря от задушаване, получено в резултат на побоя, който съпрузите му нанесли. Пенсионерът е бил удрян с тъп предмет по главата. Зетят признал по какъв начин е станало това.

Мария и Свилен Велеви бяха арестувани, упрекнати и наказани като съизвършители на ликвидиране по изключително непосилен метод. На 46-годишната Мария бе наложено наказване " отнемане от независимост " за период от 18 години, а на брачна половинка й - 15 години затвор.

Съдебният състав на Върховен касационен съд показва, че бранителят на Мария Велева упорито е привличал вниманието на въззивния съд към въпроса за извършителството на подсъдимата като съизвършител на Свилен Велев.

Според висшите съдии без значение от непрецизната дефиниция в жалбата на подсъдимата е изцяло явен смисълът на недоволството с решаващо значение – неналичието на ясни, точни и изчерпателни претекстове, позволяващи да се разбере за какво съдът приема, че Мария Велева е взела участие в самото осъществяване на незаконното действие.

Въззивният съд категорично е прецизирал, че подсъдимият не пресъздавал детайлности по отношение на съответните си дейности и местата по тялото на потърпевшия, върху които е нанасял ударите, причинявайки телесните увреждания, довели до последствия.

Според висшите съдии САС е интерпретирал отсъствието на детайлизация по отношение на инкриминираните условия като опит на Свилен Велев да прикрие присъединяване на брачната половинка си. Така на процедура неналичието на добити сведения за интересуващите съда обстоятелства, извлечени от обясненията на подсъдимия, незаконосъобразно е била регистрирана за уличаваща Мария Велева като участник в самото осъществяване на съответното закононарушение.

Съдебният състав на Върховен касационен съд смята, че неразбираемите и непълни претекстове, които не съдържат и подобаващ отговор на решаващи доводи, са равнозначни на липса на претекстове – значително процесуално нарушаване. Негова единствена и безусловна последица е анулация на въззивното решение в целокупност и връщане на делото за ново разглеждане от различен правосъден състав на САС.

Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване и митинг.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР