Върховният касационен съд върна делото и искането на главния прокурор

...
Върховният касационен съд върна делото и искането на главния прокурор
Коментари Харесай

ВКС върна на СГС делото на Джок Полфрийман за окомплектоване


Върховният касационен съд върна делото и настояването на основния прокурор за обновяване на делото за предварителното освобождение на Джок Полфрийман. Причината – градският съд погрешно е комплектовал делото и до на следващия ден ще би трябвало да събере всички документи. Това излиза наяве от известието на съда.

С Разпореждане № 203/25.09.2019 година заместникът на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) и началник на Наказателната гилдия Галина Захарова разпореди:

Отказвам формиране на произвеждане по настояването на основния прокурор за обновяване на в.н.ч.д. № 921/2019 година по разказа на Софийския апелативен съд (САС), вх. № 8820 от 25.09.2019 година на Върховен касационен съд.

Делото, ведно с настрана постъпилите в регистратурата на Върховен касационен съд с вх. № 8831 от 25.09.2019 година приложения („ 3 тома досие “), да се върне на Софийския градски съд (СГС) за осъществяване на напътствията в обстоятелствената част на актуалното предписание.

В разпореждането се показва, че изпращащият първоинстанционен съд – Софийски градски съд – не е извършил процедурата по член 424, алинея 3 от Наказателно-процесуален кодекс. Липсват данни условно предварително освободеният наказан Джок Полфрийман да е получил персонално дубликат от подаденото от основния прокурор искане за обновяване на в.н.ч.д. № 921/2019 година по разказа на САС. Видно от предоставените на Върховен касационен съд материали, макар че дубликат от настояването е бил изпратен за връчване на условно предварително освободеното лице посредством началника на Дирекция „ Миграция “ по факс, по делото не е приложена съответно подписана квитанция, удостоверяваща, че преписът от настояването за обновяване е връчен на лицето, за което е предопределен.

„ Осъденият Джок Полфрийман е главен получател на настояването за обновяване. Целта на връчването на дубликат според условието на член 424, алинея 3 от Наказателно-процесуален кодекс е процесуалният документ да бъде получен от съответния получател – да стане негово притежание, с цел да може той персонално да се запознае със наличието на настояването за обновяване и да провежда отбраната си. Обстоятелството, че дубликат от настояването за обновяване е бил изпратен и получен от адв. Калин Ангелов, в качеството му на акредитиран бранител на наказания в производството по член 437 и сл. от Наказателно-процесуален кодекс, е без правно значение и не санира пропуща на първоинстанционния съд да връчи дубликат на наказаното (и условно предварително освободено) лице. Същото е независима страна в производството по Глава тридесет и трета от Наказателно-процесуален кодекс и има право на персонална отбрана. Освен това адв. Ангелов няма процесуално качество на бранител, защото производството по обновяване е ексклузивен прийом за инспекция на влезнали в действие правосъдни актове и изисква упълномощаване съответно за това произвеждане. Приложеното по първоинстанционното дело пълномощие е категорично за производството по условно предварително освобождение “ – се споделя в разпореждането.

Ръководителят на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд написа, че по тези съображения при осъществената предварителна инспекция за официална допустимост и прецизност на подаденото искане (чл. 40, алинея 1 от Правилника за администрацията на Върховния касационен съд) приема, че невръчването на дубликат от настояването е спънка да се образува произвеждане пред Върховен касационен съд.

В разпореждането се акцентира, че осъществяването на вмененото от Наказателно-процесуален кодекс обвързване на първоинстанционния съд за връчване на настояването за обновяване е нужна причина за вярното му администриране. Делото не може да се изпраща на касационния съд, без да е съответно изпълнена процедурата по връчване на книжата според разпоредбите на член 180 – 181 от Наказателно-процесуален кодекс. Не е възможно предписаните от процесуалния закон отговорности на първоинстанционния съд да се разпореждат на касационната инстанция.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР