Върховният касационен съд потвърди условните присъди на бившия шеф на

...
Върховният касационен съд потвърди условните присъди на бившия шеф на
Коментари Харесай

7 г. след смъртта на родилката Деси и бебето й, ето какво се случи с виновниците

Върховният касационен съд удостовери условните присъди на някогашния началник на АГ отделението в МБАЛ-Габрово доктор Димитър Ангелов и колежката му доктор Севдалина Колева за гибелта на родилката Десислава Манолова и бебето й през 2013 година, написа.

Така 7 години след нещастието делото завърши, а наказванията са дефинитивни и не подлежат на обжалване и митинг.

Двамата лекари бяха приети за отговорни, че заради немарливо осъществяване на отговорностите си по несъобразителност са предизвикали гибелта на 30-годишната Десислава Манолова и новородения ѝ наследник.

Д-р Ангелов получи условна присъда от 3 години затвор с 5-годишен изпитателен период, а доктор Колева - 2 години отнемане от независимост, изтърпяването на което е отсрочено с изпитателен период от 3 години. Двата са лишени от право да упражняват лекарска специалност за периода на наказванията си.

30-годишната Десислава постъпва в МБАЛ-Габрово за раждане на 11 септември 2013 година Това е втората й бременност, дамата има дъщеричка. Манолова преносва бременността си, само че лекарите настояват, че всичко е наред и най-вероятно терминът й - 9 септември - не е изчислен вярно. От 11 до 25 септември тя лежи в габровската болница, само че лекарите не подхващат предизвикателство на раждането.

На 26 септември младата жена ражда момченце, което кръщава Александър. Часове по-късно обаче то умира. Причината е усвояване на околоплодни води. Десислава пък развива сепсис, провокиран от стафилококова зараза. Тя е превозена в Плевен, само че макар напъните на лекарите там, на 4 октомври умира.

Обвинението бе основано на заключенията на няколко сложни петорни медицински експертизи на родилката и бебето. Столичните специалисти, водени от доцент Мария Грозева, са разкрили серия от лекарски неточности, безучастие и нарушавания на медицинските стандарти.

В една от експертизите при отговора на въпрос дали е щяла да бъде избегната гибелта на родилката и детето при секцио, движимостите лица са дали отговор с огромна доза решителност по повод живота на бебето - че гибелта му е щяла да бъде избегната.

Не е по този начин огромна категоричността във връзка с родилката. За нея специалистите са приели, че макар, че няма еднопосочен отговор на въпроса, защото източника на инфекцията не е изрично избран /по този въпрос имат отговор в заключението с две други възможности - матката и белите дробове/, само че все пак са приели, че е имала по-големи шансове за отбягване на смъртния излаз.

По време на 7-годишната правосъдна сага, делото бе връщано за ново разглеждане, откакто Окръжният съд в Габрово в началото постанови ефикасна присъда за доктор Димитър Ангелов и условна за доктор Колева.

При повторното гледане окръжните магистрати дадоха условни присъди и на двамата гинеколози. Лекарите бяха оправдани по част от обвиняванията за нарушавания на Медицинския стандарт и на нормативни актове, които не били в директна причинна връзка с настъпилата гибел на Десислава и сина й.

"Въззивният съд е взел поради позитивните характеристични данни за подсъдимия Димитър Ангелов, ниската степен на социална заплаха на личността му, необремененото му правосъдно минало и събитието, че инкриминираното действие е инцидентна демонстрация в трудовата му биография и е отмерил вярно глобата, която той следва да понесе.

Затова и настояванията за утежняване и облекчение на ситуацията му посредством проверка на размера на наложеното му наказване са неоснователни. Не се установи потребност от промяна и в дължимата наказателноправна насила, която следва да бъде приложена и по отношение на подсъдимата Колева.

Неоснователно е недоволството за очевидна неправда на наложеното ѝ наказване, което не е подкрепено с причини отвън правилно регистрираните от въззивния съд. Множеството смекчаващи отговорността условия, относими към личността й, за която действието се явява инцидентна демонстрация в живота, в комбиниране с демонстрираното от нея откровено страдание, поддържат направената констатация ", пишат в решението си висшите съдии.

Решението на Върховен касационен съд е дефинитивно и присъдите са влезнали в действие.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР