Върховният касационен съд оповести първи сигнали срещу отстранения главен прокурор 10-минутното

...
Върховният касационен съд оповести първи сигнали срещу отстранения главен прокурор
10-минутното
Коментари Харесай

Гешев търси рамо от БСП и ПЕС

Върховният касационен съд оповести първи сигнали против отстранения основен прокурор

10-минутното чуването на отстранения от Висшия правосъден съвет, само че още настоящ до указа на президента Раден основен прокурор Иван Гешев в Страсбург се състоя пред Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи и се концентрира върху така наречен Барселонагейт.

На чуването бяха единствено депутати от ПЕС, измежду които Петър Витанов и Елена Йончева /БСП/.

Според Витанов чуването ще бъде отразено в Годишния мониторингов отчет за върховенството на закона в България, който се чака идващия месец.

Самият Гешев отхвърли да приказва пред публицисти в Страсбург и добави, че каквото има да споделя ще го каже в София.

Преди началото на съвещанието бе изработен опит чуването на Гешев да не бъде осъществено поради вчерашното му премахване с 16 на 4 гласа от поста основен прокурор.

Евродепутатът от ЕТП/ГЕРБ Емил Радев съобщи, че предлагането е било на няколко политически сили в мониторинговата група.

После обаче стана ясно, че основател е бил неговият сътрудник от същата партия Владимир Билчик, който удостовери публично това и пред „ Хоризонт “.

Междувременно председателката на мониторинговата група София инт Велт също не сподели пред БНР нищо всъщност защо са разговаряли, само че заяви, че групата приготвя задача в България през октомври, без да даде съответна дата за това от Страсбург.

Върховният касационен съд в София пък през днешния ден оповести първи сигнали против Гешев след влизането в действие новия механизъм за следствие на основния прокурор и неговите  заместници.

Сигналите са постъпили в Наказателната гилдия на съда с придружително писмо от прокурор в Софийската градска прокуратура.

Сигналоподателите са показани единствено с малко име и инициал за семейството.

Жалба против основния прокурор е постъпила от Здравко С, Радослав П. – за тази се прецизира, че е за деяние и безучастие на основния прокурор, както и от Фаик Х., който твърди за осъществено от Иван Гешев закононарушение от общ темперамент.

На 9 юни са постъпили данни от районната прокуратура, свързани с досъдебно произвеждане, по което се загатват имената на някогашния следовател Петьо Петров и Кристиян Христов.

Прокурорът при Софийската районна прокуратурата е решил, че има данни за започване на следствие за осъществено закононарушение от заместник-главния прокурор и свързани с неговата активност лица, вероятно в изискванията на съучастничество. Може да се допусна, че става дума за Борислав Сарафов.

Във връзка със Сарафов има и друга прокурорска кореспонденция – с изказвания за имотни покупко-продажби на близки и членове на фамилията му.

Според последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, Общото заседание на Наказателната гилдия на Върховния касационен съд утвърждава лист от настоящи съдии на служба арбитър във Върховен касационен съд от Наказателната гилдия или с сан на арбитър във Върховен касационен съд от наказателните отделения на апелативните и окръжните съдилища, които последните седем години, преди включването им в листата, са работили като съдии по наказателни каузи. Измежду тях, при нужда, на инцидентен принцип се разпределя кореспонденция. Съдиите се включват в листата след изразено от тях документално единодушие.

От Върховния касационен съд са подхванати нужните ограничения, направена е и поръчка за основаване на модул за систематизиране на правилото на инцидентния асортимент, а до приключването на планувания в закона период не могат да бъдат предприемани дейности по постъпилите материали.

На уеб страницата на Върховния касационен съд ще бъде основана и секция „ Уведомления за следствие на основния прокурор или негов заместител “, в която всеки месец ще бъде оповестен настоящ лист на получените сигнали.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР