Върховният глава /кралят/ на Малайзия Мухамад Пети обяви днес, че

...
Върховният глава /кралят/ на Малайзия Мухамад Пети обяви днес, че
Коментари Харесай

Кралят на Малайзия Мухамад Пети се оттегли предсрочно

Върховният глава /кралят/ на Малайзия Мухамад Пети разгласи през днешния ден, че се отдръпва от трона, съобщи Ройтерс. Решението му влиза в действие неотложно, се споделя в известието на Националния замък.

" Негово величество изпрати публично писмо за отричането си от престола в сходство с откритите правила ", се споделя в известието. Кралят показва признателност на членовете на Съвета на ръководещите (наследствените султани), предава Българска телеграфна агенция.

Това е първи случай ръководещ монарх на страната да слезе от трона преди приключването на 5-годишния му мандат. Мухамад се възкачи на престола през декември 2016 година Причините за решението му не се разкриват.

Съгласно конституцията от 1963 година Малайзия е конституционна монархия. Държавен глава е висшият глава на федерацията. Той се избира на ротационен принцип посредством скрито гласоподаване от Съвета на султаните всред султаните на деветте щата за период от 5 години без право на втори мандат.

Функциите на президента са церемониални. Той е и висш главнокомандващ на въоръжените сили.

49-годишният Мухамад - султан на щата Кулантан, бе определен за крал през 2016 година с скрито гласоподаване от деветте члена на Съвета на ръководещите. Той е получил дипломатическо обучение във Англия. Неотдавна в медиите бе обявено, че през ноември той се е бракосъчетал в Москва с " Мис Москва-2015 " - 25-годишната Оксана Воеводина, съобщи ТАСС. Това обаче не бе публично доказано от малайзийския замък.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР