Върховният административен съд възстанови на поста му уволнения през 2021

...
Върховният административен съд възстанови на поста му уволнения през 2021
Коментари Харесай

Съдът върна на поста му МВР-шеф, уволнен за критики срещу министъра

Върховният административен съд възвърне на поста му уволнения през 2021 година шеф на Дирекция " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи Стефан Банков, заяви Би Ти Ви. Той беше уволнен след няколко изявления в медиите против тогавашния министър Бойко Рашков и неговия заместител Емил Ганчев. Мотивът за уволнението беше, че с изявленията си шефът Банков е нарушил Етичния кодекс на Министерство на вътрешните работи.

В решението от през вчерашния ден съдът постановява, че изразеното от служителия противоречие с дейностите на неговите шефове не би трябвало да е дисциплинарно нарушаване. " Свободата на словото е част от фундаменталните правила, върху които се гради всяко демократично общество и е едно от главните условия за неговия прогрес и за развиването на всеки човек ", написа съдът. И добавя, че в съответния случай изявлението на Банков може да бъде несъмнено като сериозна позиция и не опонира на Етичния кодекс на Министерство на вътрешните работи ", е мнението на магистратите.

Съдиите считат, че наложената на някогашния началник в Министерство на вътрешните работи глоба освен има негативни последствия върху кариерата му, само че също по този начин би могло да има сериозен " вцепеняващ резултат върху други чиновници от Министерство на вътрешните работи и да ги обезсърчи от докладване на непозволено държание ".

" Общественият интерес от даването на информация за непозволен напън и непозволени дейности в границите на Министерство на вътрешните работи е толкоз значим в едно демократично общество, че надвива над интереса от поддържане на публичното доверие в тази институция ", се споделя в заключението на правосъдния състав.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР