Върховният административен съд (ВАС) разпореди името на един от собствениците

...
Върховният административен съд (ВАС) разпореди името на един от собствениците
Коментари Харесай

Съдът постанови Цветомир Найденов да се извади от "черния списък" по "Магнитски"

Върховният административен съд (ВАС) разпореди името на един от притежателите на " Ефбет " Цветомир Найденов да бъде извадено от така наречен " черен лист " на обвързваните със глобените по световния закон " Магнитски " българи.

Списъкът бе основан с решение на Министерския съвет на 4 юни и в него бяха включени физически и юридически лица, които попадат и евентуално биха попаднали в обсега на глобите, наложени от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерство на финансите на Съединени американски щати. Идеята на служебния кабинет бе да се блокира опцията държавни структури да бъдат наранени от глобите.

До момента решения по сходни касузи на Административния съд София-град гласяха, че в случай че физическо или юридическо лице е попаднало в " черния лист " на българските управляващи като обвързвано със глобените от Съединени американски щати по световния закон " Магнитски " и реши да апелира това, то действието на решението на Министерския съвет стопира, до момента в който няма дефинитивно изговаряне по делото. На процедура до момента в който няма дефинитивно изговаряне, компаниите не могат да търпят последствията от попадането им в " черния лист ", само че и това не ги изважда автоматизирано от него.

Според правосъдния състав от Върховен административен съд, който се е произнесъл по жалбата на Найденови, дейностите по поддържане на " черния лист " със свързани лица са в действителност, а не правни.

Съдът показва, че поддържането на данните на Найденови във въпросния лист следва да се квалифицира точно като фактическо деяние, което продължава и към сегашния миг и визира правната сфера на жалбоподателя.

" Нещо повече, от показаното от страна на ДАНС се открива, че ДАНС не разполага с кореспонденция, въз основа на която жалбоподателят да е включен в листата ", написа в решението си правосъдния състав.

Как бе основан българския " черен лист "

Още при започване на юни Националната организация за приходите разгласява имената на 64 компании, откакто администрацията на президента Джо Байдън разгласи, че на шестима българи, измежду които Васил Божков и Делян Пеевски, както и на юридически лица, свързани с тях. В листата попадат още Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

Действието на Национална агенция за приходите бе резултат от държавно решение на служебния кабинет, с което на работна група бе предоставено да разпознава и разгласи всички лица и компании, свързани с тримата, тъй че държавните компании и институции да са наясно до каква степен се простират глобите и да се предпазят от транзакции, с цел да не се окажат в глобения кръг.

Веднага след публикуването на листата и попаднали в него като свързани лица или сдружения, а измежду жалбоподателите бяха освен семейство Найденови, само че и директно засегнатия от глобите по " Магнитски " Делян Пеевски.

Найденови: Нито един път не получихме опция за отверна реакция

" За целия интервал на непозволеното си включване в българския лист на лица, които попадат или евентуално биха попаднали в обсега на глобите " Магнитски ", откакто в никакъв случай не са били включвани в американския лист, засегнатите Найденови нито един път не получиха опция за ответна реакция, не им беше предоставена информация за решението на непрекъснатата работна група, нито съответно пояснение на дейностите й. Постоянната работна група не взе поради жалбите на Найденови, само че за разлика от тях " извади " от листата сътрудниците на Васил Божков от компанията " Интралот " единствено 6 дни след включването им ", показват в известие до медиите от " Ефбет ".

Посочва се и че Найденови са включени в " Списъка на листата ", без да бъде взета поради смяна на събитията и фактът, че са прекратили съдружничество с включения в листата " Магнитски " Васил Божков година и половина преди въвеждането на глобите.

Найденови подадоха сигнал и са съществени очевидци на прокуратурата по първото обвиняване против Божков за данъчни закононарушения, свързани с хазартната му активност.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР