Върховният административен съд (ВАС) потвърди констатациите на Комисията за противодействие

...
Върховният административен съд (ВАС) потвърди констатациите на Комисията за противодействие
Коментари Харесай

ВАС потвърди конфликт на интереси за бившия шеф на рибарската агенция – повишил шурея си

Върховният административен съд (ВАС) удостовери констатациите на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) за съществуване на спор на ползи при към този момент някогашния изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури Галин Николов (ИАРА).

Конфликтът се състои в това, че Николов е повишил в служба (чрез вътрешна процедура за конкурентен подбор) брата на брачната половинка си. Това оповестиха от пресцентъра на КПКОНПИ, представени от Нова ТВ.

Магистратите са приели като верни и законосъобразни констатациите на КПКОНПИ за съществуване на спор на ползи в управленческите дейности на Николов, който е бил наясно, че шуреят му е бил единствен претендент в препоръчаната процедура.

„ Определяйки подбора да се извърши единствено в границите на бранш „ Рибарство и надзор – Пловдив “, а не и измежду други звена на администрацията на ИАРА, Галин Николов слага точно в привилегировано състояние шурея си по отношение на останалите чиновници на ИАРА, а с избора си на провеждането на процедурата – посредством конкурентен асортимент, а не посредством някоя от другите вероятни процедури за заемане на свободна служба, в това число и посредством осъществяване на конкурс, той слага претендента в привилегировано състояние и по отношение на другите възможни претенденти за заемане на длъжността отвън ИАРА, които биха взели участие в състезанието “, се акцентира в претекстовете на Върховен административен съд.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР