Върховният административен съд (ВАС) отмени прекратителното определение за видео наблюдението

...
Върховният административен съд (ВАС) отмени прекратителното определение за видео наблюдението
Коментари Харесай

ВАС върна делото за видеонаблюдението на вота за ново разглеждане

Върховният административен съд (ВАС) анулира прекратителното определение за видео наблюдението на изборите на Административен съд София – град (АССГ) заради нарушавания на съдопроизводствените правила и върна делото за ново разглеждане от различен правосъден състав същия съд.
Административното беше формирано по против определение на АССГ от 15 февруари 2021 година С него съдът е оставил без разглеждане жалбата против обработването и отбраната на персоналните данни, признати на съображение член 57, алинея 1, т. 49 от Изборния кодекс (ИК), от Комисията за отбрана на персоналните данни.
 Уверение: Ще бъде изработен самостоятелен одит на машините за гласоподаване Уверение: Ще бъде изработен самостоятелен одит на машините за гласоподаване
ЦИК ще допусне самостоятелен одит на машините за гласоподаване. Искане за това е подадено от Обществения съвет преди месец, а отговор е бил пол...
Върховните магистрати одобряват, че напътствията на ЦИК имат темперамент на административен акт, който предстои на правосъден надзор, тъй като визира админа на персонални данни и законосъобразността на обработката на персоналните данни. В случая обжалваемостта на административния акт и съществуването на юридически интерес от оборване се обосновава с събитието, че Указанията са признати от овластени държавни органи в осъществяване на техните законови пълномощия – член 57, алинея 1, т. 49 от Изборния кодекс, които целят да породят промени в непозната правна сфера и във връзка с участниците в изборния развой.
В този смисъл са и изложените претекстове в решение на Конституционния съд (КС), съгласно което съществуването на юридически интерес, свързан от директно засягане на правата и законните ползи на жителите и юридическите лица, е належащо и задоволително съображение за пораждане на обвързване за страната да обезпечи съответна правосъдна отбрана. С оглед и на цитираната процедура на Конституционния съд, един административен акт, който визира права и законни ползи на получатела, не предстои на правосъден надзор единствено тогава, когато законодателят категорично е показал това в закон, какъвто не е съответният случай.
Поради това способният първоинстанционен административен съд би трябвало да се произнесе всъщност и да направи съответна преценка дали даденото пояснение от ЦИК е съобразено със закона.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР