Върховният административен съд (ВАС) отмени отмени оценката за въздействие на

...
Върховният административен съд (ВАС) отмени отмени оценката за въздействие на
Коментари Харесай

Съдът отмени екооценката за Седми блок на АЕЦ Козлодуй

Върховният административен съд (ВАС) анулира отмени оценката за влияние на околната среда (ОВОС), с която е утвърдено реализирането на капиталово предложение „ Изграждане на нова нуклеарна мощ от най-ново потомство на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ на Площадка 2. Това оповестиха от пресцентъра на Върховен административен съд.
Решението предстои на обжалване пред 5-членен състав на съда в период от 14 дни.
Делото е формирано по три тъжби против Оценка на въздействието върху околната среда - от Сдружение " Коалиция за стабилно развиване " и от двама жители екозащитници. Едното от частните лица е Петър Кърджилов - пиарът на Община " Младост " и деятел на " Зелените ". Основата на първата тъжба - на Петър Троянски, която е идентична с тази на Кърджилов, е наложеното ограничение на достъпа до информацията с название " Входни данни ", която е употребена за правене на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС). Троянски споделя и, че в оспореното решение и в ДОВОС липсва явен разбор и оценка по отношение на бъдещето на отработеното нуклеарно гориво (ОЯГ) и радио дейните боклуци (РАО), не са оценени правилно отпадъчните води, формирани при употребата на АЕЦ “Козлодуй”; липсва и вярна оценка на радиоактивно замърсяване на атмосферния въздух и инспекция по отношение на генерирането на радиоактивните изхвърляния в атмосферата.
В решението на съда се споделя, че оспореното решение е автентичен административен акт, публикуван от способен орган в плануванаъа в закона форма, само че е публикуван при позволени нарушавания на процедурата и на материалния закон и е в несъгласие с задачата на закона.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР