Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите на ИБГНИ и Демократична

...
Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите на ИБГНИ и Демократична
Коментари Харесай

ВАС отхвърли жалбите срещу броенето на разписките от машинния вот

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите на ИБГНИ и " Демократична България " против решението на ЦИК за броенето на всички контролни разписки от машините за гласоподаване. Върховните магистрати одобряват, че жалбата е неоснователна, а решението на изборната комисия не опонира на закона.

Върховен административен съд припомня, че определянето на типа и размера на контролната активност е напълно в подготвеност на Централната изборна комисия. Броенето на разписките не влиза в несъгласие с избрания от Изборния кодека метод за отчитане на резултата от машинното гласоподаване и не може да го промени, споделя съдът.

Първоначално ЦИК взе решение за преброяване на всички контролни разписки и регистриране на резултата от това преброяване в формалния протокол на секционните изборни комисии. Това решение обаче падна в съда след тъжба на двете обединения. След правосъдното решение ЦИК излезе с напътствие, че ще се броят разписките контролно единствено в 30 на 100 от секциите и няма да ги вписва в формалните протоколи.

В петък сутринта обаче водачът на ГЕРБ Бойко Борисов още веднъж разгласи, че се приготвя замяна на вота. Няколко часа по-късно ЦИК с гласовете на представителите на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, още веднъж взе решение за 100-процентово броене на разписките от машинния избор.

Решението беше оповестено на уеб страницата на ЦИК в деня за размисъл - 13 ноември в 1:46 часа. По този метод най-вероятно от ЦИК са разчитали на опцията да се осуетят политическите мнения, сподели Мая Манолова от ИБГНИ.

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов изясни, че ръчното броене на разписките може да послужи за отчитането на купения избор.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР