Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите на двама от най-известните

...
Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите на двама от най-известните
Коментари Харесай

ВАС отхвърли жалбите на Бахаров и Николов срещу текстове от наредбата за алкохол и наркотици

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите на двама от най-известните подсъдими за приложимост на опиати зад кормилото, с които те желаеха да бъдат анулирани десетки разпореждания от наредбата, по която се открива дали си карал пийнал или дрогиран, оповестява Лекс.

 

Става дума за дефинитивно наказания условно за шофиране след приложимост на алкохол и опиати артист Явор Бахаров и за подсъдимия за причиняването на гибелта на журналиста Милен Цветков – Кристиан Николов. Преди месец Софийският градски съд осъди Николов на 9 години затвор и му наложи и възбрана да кара за 10 години, само че присъдата не е дефинитивна.

Двамата оспориха голям брой разпореждания от Наредба № 1 от 19 юли 2017 година за реда за определяне концентрацията на алкохол в кръвта и използването на наркотични субстанции или техни аналози. Според тях за алкохола е планувана позволена централизация, а за опиатите – не, както и че за дрогата не се регистрира типът на влияние върху организма на другите типове наркотични субстанции.

 

Върховните магистрати одобряват, че жалбите им са неоснователни. Неоснователно е и възражението, че не са отразени финансовите резултати от използването на наредбата и няма разбор на сходството с правото на Европейски Съюз.

 

Магистратите одобряват, че не е налице разминаване сред член 18, който регламентира температурния режим на съхранението на пробите от вземането им до изпращането в лабораторията и член 26 от Наредбата, регулиращ съхранението и температурния режим след осъществяване на проучването, в това число съхранението на контролните проби.

Върховните магистрати отхвърлят като безпричинно и възражението за незаконност на наредбата по отношение на дадената опция в 7-дневен период от връчване на наказателно разпореждане или покачване на обвиняване да бъде поискано наново осъществяване на химически разбор.

 

" Напротив, наредбата освен не лимитира правото на отбрана, а дава спомагателна опция за отбрана с осъществяването на повторния разбор ”, се споделя в известието на Върховен административен съд.

 

Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на Върховен административен съд.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР