Върховният административен съд (ВАС) е обявил за нищожен акт на

...
Върховният административен съд (ВАС) е обявил за нищожен акт на
Коментари Харесай

Окончателно! Държавата загуби дело срещу Божков за 329 млн. лв.

Върховният административен съд (ВАС) е оповестил за незабележим акт на Държавната комисия по хазарта, съгласно който " Еврофутбол " дължи на страната 329 млн. лева, излиза наяве от. То не предстои на обжалване. Това е най-голямото данъчно дело, заведено от някогашна компания на предприемача Васил Божков против страната.

Съдът прецизира, че не се произнася по дължимостта на сумата, само че в това време анулира акта като изначално незабележим, т.е. той не поражда никакво деяние и не може да бъде съображение за събирането на каквито и да е отговорности. Ако бъде публикуван нов акт, по-голямата част от дълга би бил изминал по отминалост, оповестява

Преди година и половина миналата инстанция - Административен съд - София град, се произнесе, че сдружението " Еврофутбол " дължи на страната 261 млн. лева такси и 67.7 млн. лева лихви , тъй като за период от пет години е внесло доста по-малка държавна такса за
хазарт от дължимата по закон. Тогава съдът откри, че законът не е прилаган правилно освен от хазартния оператор, само че и от Министерството на финансите, което е асъдействало за вредата за бюджета. В интервала от 1 януари 2014 до края на 2019 година четирима министри на финансите са виновни за несъбраните такси - Петър Чобанов, Румен Порожанов, Владислав Горанов и Кирил Ананиев.

С решението от 8 ноември 2022 година обаче Върховен административен съд анулира решението на АССГ и афишира за незабележим акта за определяне на общественото взимане на " Еврофутбол ". Причината е, че въпросният акт е публикуван от незапознат държавен орган - ръководителя на Държавната комисия по
хазарта на 14 февруари 2020 година

Поради откритите процедурни нарушавания висшите магистрати одобряват, че ръководителят на ДКХ не е разполагал с материална подготвеност по степен да издаде оспорения акт. " Правната последица от тази непросветеност е посочена и в диспозитива на тълкувателно дело от 15 май 1991 година на Върховния съд, в който се отбелязва, че административен акт, публикуван от незапознат по степен орган е незабележим ", показват от съда.

Според висшите магистрати е правно нелогично и неприемливо еднакъв орган да е овластен по едно и също време с подготвеност да издаде акта и с такава да се произнесе при оспорването му по административен ред.

Само преди броени дни Административен съд - София град, се произнесе по друго основно данъчно дело на
лотариите на Божков против страната. Според него оповестената във банкрут хазартна компания " Ню геймс " дължи малко над 223 милиона лв. на страната поради неплатени такси върху организирането на моментните лотарийни игри. Актът още веднъж е публикуван от ръководителя на ДКХ, което може да значи, че и той е допустимо да се окаже незабележим.

Сагата " Божков "

Сагата за към 700 млн. лева , за които страната твърди, че не са платени от компании на предприемача Васил Божков, стартира в края на 2019 година след сигнал от неговите съперници братя Найденови.

При неколкократни инспекции на Агенцията за държавна финансова ревизия Министерството на финансите откри, че при всички държавни управления от началото на 2014 година до края на 2019 година няколко
хазартни компании на Божков – " Еврофутбол ", " Ню Геймс ", " Национална лотария " и " Евробет ", са плащали занижен размер на държавната такса за хазарт. В резултат прокуратурата предприе огромна акция против крупния предприемач, който до оня миг беше в близки връзки с властта и на практика недостижим.

Повдигнати му бяха 19 обвинявания за всевъзможни закононарушения, в това число изнасилвания, само че той към този момент прозорливо бе напуснал страната и се оказа в Дубай. Обвинителен акт против Божков обаче и досега не е импортиран в съда.

Междувременно бизнесът на Божков с
лотариите бе закрит с промени в закона, които оповестиха лотарийните игри за държавен монопол. Лицензите на компаниите на Божков бяха отнети и досега той не е съумял да си ги върне. Неотдавна с дефинитивни решения на Върховен административен съд " Еврофутбол " и " Националната лотария " изгубиха възможностите си за връщане на отнетите хазартни лицензи.

Такса " ръководеща shaika "

В началото на 2020 година, до момента в който управляващите и прокуратурата се надпреварваха с нови и нови обвинявания и искания против Божков, той предприе контраатака от Дубай, разкривайки по какъв начин е " плащал 20% такса на ръководещата shaika ".

Божков разгласи, че е бил рекетиран от някогашния министър председател Бойко Борисов и от финансовия министър Владислав Горанов, на които бил платил подкупи за над 60 млн. лева , като носел по 1 млн. евро в джобовете на сакото си при всяко свое посещаване във финансовото министерство.

През юни 2020 година укриващият се в Дубай предприемач подаде сигнал до прокуратурата, че е предал 30 милиона лв. на Борисов и Горанов, с цел да не се пречи на бизнеса му. Божков споделя, че може да потвърди това, в случай че бъде потърсен, само че основният прокурор Иван Гешев го пренебрегва с претекста, че няма да разяснява изявления на обвинени.

В последна сметка прокуратурата бе принудена да се заеме с проблема, само че защото по него нямаше никакво придвижване, някогашният министър председател Кирил Петков, откакто взе властта, през 2022 година персонално даде показания на държавното обвиняване. По този мотив Борисов, Горанов и Севдалина Арнаудова бяха задържани при зрелищна полицейска акция за една вечер. Впоследствие арестите им се оказаха противозаконни, а обвинявания против тримата и до през днешния ден не са повдигнати.

Междувременно Божков, дружно с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, влезе в санкционния лист на Съединени американски щати по Глобалния закон " Магнитски " поради " значима корупция ". За разлика от Божков, против Пеевски няма подхванати никакви основни процесуални ограничения от страна на българската прокуратура.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР