За разлика от прокуратурите, Съюзът на съдиите в България излезе

...
За разлика от прокуратурите, Съюзът на съдиите в България излезе
Коментари Харесай

За разлика от прокуратурата, съдиите одобряват съдебната реформа

За разлика от прокуратурите, Съюзът на съдиите в България излезе с позитивно мнение за оферти в последните дни на кабинета " Денков " напълно нов Закон за правосъдната власт. " При правенето на мнението е регистрирано мнението на съдии от разнообразни съдилища в страната, систематизирано в извършено допитване ", изясняват от най-голямата гилдийна организация, оповестява " СЕГА ".

Проектът би трябвало да регламентира новите положения в правосъдната власт, въведени с измененията в Конституцията. Едва след приемането на новия правосъден закон ще се пристъпи и към замяна на Висшия правосъден съвет (вече ще има два съвета - правосъден и прокурорски) и на инспектората към него, които на процедура сега карат втори мандат, без да са определени за това. Неизбирането на нов прокурорски съвет пък отсрочва за несигурно бъдеще и избора на титулярен основен прокурор. През юни ще стане година от уволнението на Иван Гешев, след което постът беше краткотрайно ангажиран от Борислав Сарафов. Заради политическите турбуленции въобще не е ясно какво ще остане от концепциите в плана и дали той няма да бъде главно прекроен.

Седмица след встъпването на служебното държавно управление на Димитър Главчев срокът за публично разискване на оферти нов Закон за правосъдната власт беше продължен с 20 дни - от 16 април 2024 година до 7 май 2024 година с обяснението, че има " голям брой оферти, получени от органите на правосъдната власт и съсловни организации на магистратите ".

Междувременно Сарафов, както и редица прокуратури излязоха с остри рецензии към плана. " В него са заложени противоконституционни правила и законодателни решения, които не могат да бъдат обяснени по различен метод с изключение на като резултат от умишлен и политически стимулиран блян за неравно отнасяне на съдиите и на прокурорите и следователите ", счита да вземем за пример основният прокурор.

Предложените нови положения в статута на съдиите, прокурорите и следователите, както и електронното правораздаване са позитивна стъпка за по-ефективно устройство и действие на правосъдната власт, пишат обаче съдиите.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР