Върховният административен съд (ВАС) даде ход на делото, заведено от

...
Върховният административен съд (ВАС) даде ход на делото, заведено от
Коментари Харесай

ВАС даде ход на делото срещу рестарта на АЕЦ Белене

Върховният административен съд (ВАС) даде ход на делото, заведено от водачите на " Демократична България " Атанас Атанасов и Христо Иванов против решението на държавното управление за рестарт на плана за създаване на АЕЦ " Белене ". На първото си съвещание по жалбата им като физически лица съдът е решил, че има учредения за разглеждане на проблема и е изискал от Министерския съвет и Министерството на енергетиката спомагателни документи за определяне на обстоятелствата по случая.

Двамата съпредседатели на политическата мощ желаят анулация на решението за обновяване на нуклеарния план, взето от Министерския съвет на 16 май 2018 година, защото съгласно тях то е нелегално. Решението е взето без да е имало отчет на основателни доводи за неговата целенасоченост и успеваемост. От енергийното министерство настояват, че подобен документ има, само че от " Демократична България " оспорват легитимността му, защото е импортиран в Министерския съвет след вземането на решението за рестарта на АЕЦ " Белене ".

" Не излиза наяве какви са заключенията по отчета на енергийния министър и на какви претекстове се основават те. Не се дава отговор на въпроси от изключителна значимост: Как, къде и по какъв метод ще бъде преработвано отработеното нуклеарно гориво от атомната електроцентрала и къде ще бъде построено вместилище за дълготрайно предпазване, както и каква е прогнозната стойност на разноските за тези действия. Не се дава първокласен разбор на отрицателното влияние върху екологичната система в района, нито за ограниченията за превъзмогването му. Не се показва и информация по отношение на метода за реализиране на сигурност на плануваното оборудване ", написа в исковата молба на Иванов и Атанасов.

Според тях решението за възобновяването на АЕЦ " Белене " не дава отговор на наложителните наставления в парламентарното решение за прекъсване на нуклеарния план от 29 март 2012 година То изискваше от кабинета да изследва опциите за създаване на парогазова централа на площадката на АЕЦ " Белене " и за потребление на платеното към този момент съоръжение за нов блок в АЕЦ " Козлодуй ". Нито едно от тези неща обаче не е направено преди да се реши за рестарта на нуклеарния план.

" Приемайки атакуваното Решение, Министерски съвет неглижира ноторно известни данни и информация, по отношение на мощно изразената сеизмичност в региона на гр. Белене. Тази специфичност на региона безспорно основава причина за пагубни последствия, в резултат на повреда в атомна електроцентрала, находяща се наоколо до обитаеми места и обработваеми аграрни земи. Наред с горното, по никакъв метод не бяха показани данни и доказателства по отношение на икономическите и финансовите индикатори на плана. Не бяха подложени на публични разисквания параметрите и реквизитите на капиталовите планове на анонимни задгранични вложители, без ясна визия и гаранция за българската енергийна самостоятелност ", показва се още в жалбата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР