В напреднала фаза е процедура за продажбата на Първа инвестиционна

...
В напреднала фаза е процедура за продажбата на Първа инвестиционна
Коментари Харесай

Продава се ПИБ, кандидати са УниКредит и Пощенска банка

В напреднала фаза е процедура за продажбата на " Първа капиталова банка " (ПИБ), претендентите да я придобият са " УниКредит Булбанк " и " Пощенска банка, а изборът на покупател се чака още този месец, написа изданието " Капитал ", цитирайки свои източници в понеделник. При приемане на нужните регулаторни утвърждения, договорката може да бъде завършено до края на 2024 година или при започване на идната година.
Според изданието и двамата кандидати за активите на българската банка са мощно стимулирани и очевидно са подготвени да платят от порядъка на 500 млн. евро - цена, надалеч надвишаваща борсовата оценка на финансовата институция.
Обяснението за това е търговията на акциите на ПИБ с огромен дисконт поради скелетите в дрешника ѝ - огромни експозиции, в това число и към свързани лица с главните акционери Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които държат 60 % от капитала на сдружението. От друга страна котировките са повлияни и от насъбраното през годините съмнение и репутационен риск към имената им.
И двете банки, спрягани за претенденти, са отказали коментар по тематиката с неофициалното пояснение, че не разясняват пазарни клюки.

Ръст на акциите със 70% от началото на май
А от началото на май акциите на ПИБ на Българската фондова борса скачат с съвсем 70%, отбелязва " Капитал ". Цената им доближи 4.80 лева - невиждано равнище от 2018 година, преди да свие до 4.00-4.50 лева, където продължи да се търгува при относително огромни размери и с внезапни съмнения. А пазарната капитализация, която единствено преди седмици гравитираше към 350 млн. лева, се изкачва до към 650 млн. лева
Ако договорката се реализира, това евентуално би било последното по рода си огромно обединение в българския банков бранш, където резултат на консолидация пред годините са четирите най-големи финансови институции ДСК, ОББ, Пощенска банка и " УниКредит Булбанк ".

Целта на купувачите - растеж на каузи им
И двата спрягани претендента покупката на ПИБ има логичност за увеличение на пазарния им дял. Те изгубиха позиции, откакто ОББ купи българското отделение на австрийската " Райфайзенбанк през 2022 година, а ДСК закупи " Експресбанк " от френската " Сосиете Женерал " през 2020 година
Смяната на собствеността на ПИБ би имала положително въздействие върху банковия бранш, откакто тя сътвори проблеми на няколко пъти. През 2014 година, след банкрута на КТБ, " Първа капиталова банка " бе подложена на всеобщи тегления от клиенти и се наложи страната да налива пари, с цел да избави ликвидността ѝ. След това при прегледите на качеството на активите през 2016 и 2019 година тя бе посочвана като банка със значителен финансов проблем. А през 2020 година нейното рекапитализиране беше последната пречка за влизането на България в ERM II и тя беше преодоляна, откакто държавната ББР записа дял на два пъти над пазарни равнища.
Чрез договорката италианската " УниКредит " би си върнала лидерските позиции на българския пазар, изгубени след покупко-продажбите на ООБ и ДСК. Активите при вероятно обединение биха достигнали 46.7 милиарда лева по отношение на 34.7 милиарда лева на ОББ, която сега е отпред.

За " Пощенска банка ", която е част от групата на гръцката " Юробанк ", покупката е късмет да доближи калибъра на челната тройка с растеж на активите до 34 милиарда лева

Свиване на конкуренцията
Който и да купи ПИБ, договорката ще свие конкуренцията на пазара и в челната четворка на банките ще са съсредоточени над три четвърти от активите. Далеч обратно с 5-процентен дял би останала Централна кооперативна банка.
Потенциалната договорка би трябвало да бъде утвърдено от Европейската централна банка, под чийто контрол са двамата кандидат-купувачи. Зелена светлина е нужна и от Комисията за защита на конкуренцията, защото с новата облага " УниКредит " би надхвърлила 25% дял от пазара.
Първа капиталова банка е основана през 1993 година, като още от основаването си тя е следена от актуалните ѝ съществени акционери Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Двамата се познават от дилинг отдела на държавната банка " Биохим ", където са работили в интервала 1986-1990 година В началото на измененията напущат и основават Първа финансова брокерска къща. Тя е един от спътниците на Първа частна банка, която през 1996 година колабира посред огромната банкова рецесия в страната.
ПИБ минава труса с помощта на капитал от Европейска банка за възстановяване и развитие (която придобива 20%) и основания във Виена фонд European Privatization & Investment Corporation - EPIC (39%), а Минев и Мутафчиев остават с миноритарен дял. По това време те излизат от оперативното ѝ управление, само че не поради действителна промяна на контрола от новите акционери, а защото са непригодни по новия Закон за банките, тъй като са заемали управителни длъжности във банкрутирала банка - Агробизнесбанк. През 2003 година двамата изкупуват каузи на EPIC и се връщат като мажоритарни акционери, през 2005 година и Европейска банка за възстановяване и развитие излиза, а през 2007 година банката е листвана на борсата и набира тогава рекордните за българския финансов пазар 107 млн. лева, напомня " Капитал "
Макар и да няма официални връзки, доста от най-големите експозиции на ПИБ в разнообразни интервали водят индиректно към Минев и Мутафчиев. В тази рубрика попадат пътностроителната група ПСТ, рециклиращата компания " Надин ", ОЦК - Кърджали, лифтовите оператори " Витоша ски " и " Юлен ", " Гамакабел ", " Домейн Бойар ", туроператорът " Болкан холидейз " и чартърният авиопревозвач " Би Ейч еър ", покупката на терена на " Кремиковци " и други
Пореден път за опит да се продаде банката с недобър имидж
През годините ПИБ няколко пъти е стигала до търсене на покупател и до привличане на предложения, като непроменяемо пречката на финалната права са били нереалистичните упования на акционерите за цената. Интерес са проявявали гръцката " Пиреус банк ", както и Националната банка на Гърция, която притежаваше ООБ.
През 2017 година " Първа капиталова банка " разгласи, че е наела " Ситигруп " на помощ за " привличане на основен вложител, стратегическо партньорство и/или консолидация и нарастване на капитала ". Но нищо не се случи.
От това също нищо не последва. А съгласно източници на " Капитал " в разнообразни интервали е имало и още безрезултатни диалози с обособени евентуални купувачи без официална процедура.
През 2020 година, с цел да бъдат изпълнени рекомендациите за рекапитализиране от ЕЦБ след извършените от нея обзор на качеството на активите и стрес тест, ПИБ трябваше да набере 200 млн. лева пресен капитал. При неналичието на пазарен интерес при оповестената цена 5 лева за акция (около два пъти над борсовата тогава) огромната част от сумата беше обезпечена от държавната ББР, която закупи 18.35% дял, а единственият различен нов вложител, присъединил се в нарастването, беше Valea Foundation на чешкия милиардер Карел Комарек (7.87%). Така с помощта на финансирането на надпазарни равнища Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев останаха всеки с по 31.36% и взаимно резервираха абсолютния си надзор.
Евентуалният покупател на техните акции ще би трябвало да планува средства да изкупи и тези на останалите акционери. По закон при промяна на контрола в обществена компания наложително би трябвало да се насочи търгово предложение, като цената не може да е по-ниска от тази, платена от новия мажоритарен притежател. А това значи, че с изключение на по-малките вложители и борсовите спекуланти и държавната банка ще има опция да излезе от каузи си.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР